Å se en sommerfugl bli født.

Den første gangen jeg så en fullt ferdig og levende sommerfugl komme til verden glemmer jeg aldri. Synet av den tørre, livløse puppen som sprakk. De intenst vakre fargene i de skjøre sommerfugl-vingene.

Å se en sommerfugl bli født.

Svein Malmbekk

Jeg har en fin samling afrikanske sommerfugler hjemme. I min oppvekst var det å fange sommerfugler en viktig hobby. Jeg vokste opp i Kamerun der det var et stort mangfold av vakre sommerfugler. Som gutt løp jeg rundt med hov og prøvde å fange dem. Da jeg ble eldre lærte jeg å sette opp feller som lokket til seg sommerfugler. Men det mest spennende var å klekke ut sommerfugler på gutterommet.

Jeg tok inn larver som jeg fant på bladene på appelsin-treet i hagen. Disse larvene matet jeg med friske blader. Jeg så hvordan larvene spiste og vokste seg store. På et tidspunkt var det som larvene døde. De spant et hylster rundt seg som skjulte dem. I dager og uker lå larven gjemt inne i puppen. Jeg trodde den var død. Men tidlig en morgen, mens jeg satt og gjorde de siste leksene før jeg skulle på skolen, ble jeg øyenvitne til et under. Plutselig sprakk den tørre puppen. Ut kom en ferdig utviklet og levende sommerfugl. Men den var enda ikke i stand til å fly. For vingene var enda ikke klare. De lå rullet opp som ruller på begge sider av sommerfugl-kroppen. Målløs ble jeg sittende å se på underet. Forsiktig pumpet sommerfuglen luft inn i årenettet i vingene. Litt etter litt foldet vingene seg ut. Fargene var intense og vingene var fullkomne og uskadet. Jeg så sommerfuglen gjøre de første forsiktige bevegelsene med vingene. Etter noen minutter var vingene blitt så stive og sterke at de kunne bære vekten av sommerfuglen. Og så lettet den fra skrivebordet mitt og fløy den første turen forsiktig rundt på rommet mitt.

Den første gangen jeg så en fullt ferdig og levende sommerfugl komme til verden glemmer jeg aldri. Synet av den tørre, livløse puppen som sprakk. De intenst vakre fargene i de skjøre sommerfugl-vingene.  Sommerfuglen er aldri så vakker som rett etter at den er krøpet ut av puppen. Da er fargene på sitt mest intense, og vingene er enda hele og uskadet. 

Det er mange ulike bilder på oppstandelsen og det nye livet. Påskeegget og kyllingen som hakker seg gjennom skallet og ut i verden er kanskje det mest kjente. I vår del av verden er de første vårblomstene, løvetannen som vokser opp av snøen og strekker seg mot lyset, et kjært bilde på våren og det nye livet. Eller rødsildren med puter med små blomster som vokser på bergene langs sjøen.

For meg er likevel den afrikanske sommerfuglen som kryper ny og vakker og fullkommen ut av den døde puppen, det vakreste bildet på oppstandelsen. Den tørre puppen lå igjen som et tomt skall. Som et bilde på den tomme graven. Den nye sommerfuglen med de intense fargene og lettheten i vingene er et fint bilde på den oppstandne Kristus. Det var ingen øyenvitner til selve  oppstandelsen påskemorgen. Men Maria, som møtte den oppstandne i hagen, ble slått av hvor vakker og levende han var. En av våre påskesalmer ser oppstandelsesunderet gjennom Marias øyne:

 

«Å salige stund uten like, han lever, han lever ennu!

Han vandrer i seierens rike, min sjel hvorfor sørger da du?

Han er ikke lenger i graven, hvor bleknet i døden han lå.

Jeg levende så ham i haven, og aldri så skjønn jeg ham så.»

 

Johan Halmrast, Norsk salmebok nr 199.

 

Kontaktinformasjon for Rønvik og Kjerringøy

Postadresse: Storgata 29, 8006 Bodø

Besøksadresse: Amtmann Worsøes gate 28, 8012 Bodø

E-post: ronvik.menighet@kirken.no

Telefon: 75 50 03 00 (felles sentralbord for alle kirker)

Man-Fre 09:00 - 14:30

Lunsj mellom 11:00 - 11:30 (sentralbordet er da stengt)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"