Vi husker bildene fra Tacloban, mennesker som klamret seg fast på takene i håp om å redde livet. Og etter at stormen hadde lagt seg, den totale ødeleggelse i utallige byer og landsbyer. Rundt 14 millioner mennesker ble berørt, flere tusen mistet livet og fire millioner ble husløse. Bare et par dager etter Haiyans nådeløse herjinger, var et team fra Kirkens Nødhjelp på plass i på Cebu. Kort tid etter kom tre containere med vann-, sanitær- og hygieneutstyr.
I Medellin, hvor et stort område ble rammet, har Kirkens Nødhjelp hjulpet myndighetene med å skaffe lokalbefolkningen tilgang til rent vann. Til sammen har nesten 60 000 mennesker fått hjelp i form av vann, sanitær og hygieneutstyr, matvarepakker, telt og annet nødvendig utstyr samt psykososial støtte. En av dem var Angeline Moralde (12). Tyfonen ødela brønnen i landsbyen hennes og hun måtte gå flere kilometer for å kjøpe vann. Teamet fra Kirkens Nødhjelp bidro til at hun igjen kunne fylle opp vannflasken i sin egen landsby.
Alt tyder på at det vil bli større behov for hjelp etter naturkatastrofer i tiden framover. Klimaendringene vil føre til flere og verre katastrofer. I de nye planene til Kirkens Nødhjelp er det lagt økt vekt på humanitær innsats. Samtidig vil det også bli satset mye på prosjekter som kan gjøre lokalsamfunn bedre rustet til å møte utfordringene fra klimaendringene.
På Filippinene samarbeidet Kirkens Nødhjelp med partnere i ACT Alliance (Action by Churches Together). Etter nødhjelpsfasen fikk et av de andre medlemmene i denne alliansen, Christian Aid, ansvaret for oppfølgingen. Slikt samarbeid vil det bli mer av i årene som kommer. Kirkens Nødhjelp har ekspertise innen vann-, sanitær- og hygienetjenester (WASH) og kan bidra med dette i den første fasen etter en katastrofe, men det er viktig at dette arbeidet skjer sammen med mennesker fra de respektive lokalsamfunnene. Det er de som må eie katastrofeinnsatsen.
For å bekjempe klimaendringene, er det ikke nok bare å jobbe med konsekvensene gjennom hjelpearbeid. Derfor ønsker Kirkens Nødhjelp også å påvirke politikere og andre beslutningstakere til å gjøre noe med årsakene til klimaendringene. Både på Filippinene og i andre katastrofer er det de fattigste som rammes hardest. Det er de som bor på de mest utsatte stedene – og det er dem som har de dårligste husene.
I forkant av klimatoppmøtet i Paris var Kirkens Nødhjelp, sammen med norske menigheter, med på å samle inn underskrifter for å kreve større klimakutt og mer penger til klimatiltak. I årets fasteaksjon vil dette arbeidet fortsette. Denne gangen er det fokus på Oljefondet (Statens pensjonsfond utland). For å sikre fremtiden for kommende generasjoner, må vi både sørge for fremtidens pensjoner og fremtidens klode. En endring av investeringene i oljefondet kan gjøre begge deler – samtidig. Kravet er: Klimaendringene gjør verden farligere og mer urettferdig. Jeg vil at min del av Oljefondet skal bidra til å løse klimaproblemene – ikke skape dem.
Kirkens Nødhjelps fasteaksjon handler om både penger og politikk. I kriser er vann kritisk: Redd liv – stopp klimakrisen. Nå trenger vi deg.