Litt historikk om barnehagen
Ba Fra høsten 1977 holdt barnehagen til i Løding bedehus i Langoddveien. Da het den Løding barnepark. Tverlandet kirke var ferdig i 1984, og barnehagen flytta inn i nye lokaler der og skifta navn til Tverlandet kirkes korttidsbarnehage. I 2013 fikk barnehagen godkjenning fra kommunen til å utvide åpningstida, og nytt navn ble Tverlandet kirkebarnehage.
Løding barnepark
Historien til kirkebarnehagen startet før Tverlandet kirke ble bygget. Den startet med opprettelsen av Løding Barnepark. Idèen til dette kom fra sognepresten den gangen, Leif Møller- Stray.
Fra høsten 1977 ble det en realitet å gi et barneparktilbud på Tverlandet. Den hadde tilhold i Løding bedehus i tidsrommet 1977-1984. Sofie Karlsen tok imot utfordringen til å være leder disse årene. Etter en tid ble også Henny Hetzler med, og de to ble et godt team i barneparken, sammen med flere.
Det var mange hjemmeværende mødre på den tiden, og de byttet på å hjelpe til i barneparken. I tillegg hadde Saltstraumen menighet over noen år «ettåringer». Det var unge, som etter videregående jobbet i menighetens barne – og ungdomsarbeid. Disse var også jevnlig innom i Barneparken en til to dager i uka.
Sofie og Henny fikk litt lønn, men det var mye idealisme å drive dette arbeidet. Det var lite penger til drift. Mye av utstyr og leker ble gitt eller laget selv. Frivillige hjalp til med uteområdet også, og ungene fikk mye utetid. Det kunne vær opp mot 20 barn – godt spredt i alder. Barneparken hadde kort åpningstid i starten fra kl.09-13.
I Løding Barnepark var det fokus på lek, sang og hobbyaktiviteter. De brukte enkle materialer. Det var samlingsstund med høytlesning, fortelling og samtale. Det var viktig å forberede og skape tradisjoner rundt høytidene. Adventstiden var spesielt fin med tenning av lys i adventsstake, Luciafest sammen med pikekoret, baking av pepperkaker lussekattter og marsipan. Det ble produsert julekort og julepynt. Det var bevissthet om at barna fikk høre bibelfortellinger. De sang bordvers og lærte kristne barnesanger med bevegelser. Det vi dag betegner som trosopplæring. Barneparken medvirket også noen ganger på gudstjenester i kantina på skolen.
Etter hvert ble barna delt inn i to grupper som møtte hver sine dager: 3-5-åringer og 5-7.åringer. De fikk inn duplo og stor togbane. Med mindre grupper ble det også lettere å planlegge utflukter. De var på gårdsbesøk på Storøya, jevnlige turer i svømmehallen, utstillinger og til Saltstraumen Kirke hvor presten tok imot og viste rundt.
Tverlandet kirkebarnehage
Kirka ble bygget som en arbeidskirke, for å romme mye aktivitet. Barnehagen måtte av og til dele rom med andre aktiviteter i menigheten. Det var likevel flest rom, hvor barnehagen hadde egne leker og utstyr. Menighetssalen, som ungene kalte ”storsalen” var også i bruk. Både til barnetrim, lek og mere til. Spesiel på vinteren, når det var glatt og sølete ute, var det kjærkomment.
Tverlandet kirke ligger veldig fint til i et nesten trafikkfritt område. Og barnehagen kunne boltre seg fritt i skogen rundt kirka. Der kunne de finne klatretrær, en fin akebakke om vinteren, og hadde muligheter for å gå på ski om vinteren. Det var også et flott område å sykle på når snøen var borte. Barnehagen hadde sandkasser, husker, sklie og humpe på uteområdet sitt. Og så var det kort vei til både Tverlandsmarka og fjæra.
Vedtak om nedleggelse
I september 2024 vedtok menighetsrådet å legge ned Tverlandet kirkebarnehage. Det var ikke en lett avgjørelse å ta. Barnehagen har vært en hjertesak for mange i menigheten, og menighetsrådet ønsket å kunne fortsette driften.
Vedtaket om nedleggelse var økonomisk begrunnet. Både knyttet til de store behovene for oppgradering av lokalene, og sårbarheten ved eventuelt ledige plasser.
Gudstjeneste med takk
22. juni 2025 ble Tverlandet kirkebarnehage takket av. Det var en fin dag med sommersol og familiegudstjeneste i Tverlandet kirke. Kirkebarnehagen deltok i prosesjon og med sang. Kirkerommet var pyntet med ballonger og bamser. Alle barnehagens 17. maifaner var stilt ut. Preken handlet om Jesus og barna: « Ingen på jorden er himlen så nær som barnet han tar i sin favn.»
Etterpå på ble det kirkekaffe med takketaler fra menighetsrådet, og fra Bodø Kirkelige Fellesråd. Det var gaveoverrekkelser til de ansatte i Kirkebarnehagen.
I ungdomsrommet var det laget utstilling. Blant annet med nesten alle gruppebildene av barna som var tatt opp gjennom årene, fotoalbum og bilder fra tidligere menighetsblad.
Det ble en fin og verdig markering i stor takknemlighet, iblandet vemod for at menigheten har fått lov å ha barnehage i kirka så lenge. Menigheten er takknemlig for alle barna som har gått her, og for de ansatte som har gitt trygghet og omsorg til de små.