Hør samtalen her
Per Erik Marheim vokste opp i Drammen og fikk tidlig en tilknytning til kirken gjennom søndagsskolen på Danvik folkehøgskole. Han forteller om juletrefester med mange ringer rundt juletreet, utdeling av rosiner og appelsiner, og ikke minst hvordan disse opplevelsene bidro til en grunnleggende tro på Jesus Kristus. “Troen har fulgt meg gjennom hele livet,” sier Per, som også utviklet en sterk interesse for naturen gjennom turer og ekskursjoner som barn. Denne kombinasjonen av tro og naturglede har preget mye av hans liv.
Lærer, formidler og leder
Per utdannet seg til lærer ved lærerskolen i Halden, der han spesialiserte seg i forming og senere tok videreutdanning i historie og geografi. Som formingslærer ved Galterud skole ble han utfordret av presten i Fjell kirke. Han ønsket seg en stor julekrybbe, og dette ble et minneverdig prosjekt for ham og elevene som ble med. “Den skulle være stor, og det ble et skikkelig samarbeid mellom meg og elevene,” sier Per. "Til og med min mor hjalp til." Per husker en spesiell episode hvor en elev som forsøkte å forstyrre, endte opp som en av de mest ivrige deltakerne – et klart eksempel på hvordan samhold og samarbeid kan skape magi.
Engasjementet i Fjell kirke
Det var gjennom invitasjon fra Laila Kaasa at Per for alvor ble engasjert i Fjell kirke. Han tok plass i menighetsrådet og ble etter hvert leder. Som leder var han involvert i mange prosjekter, blant annet etableringen av pilegrimsvandringene som fortsatt er en tradisjon. “Det å gå i naturen gir sjelen ro,” sier Per, som trekker paralleller mellom pilegrimsvandringene og sin egen glede for naturen.
Per hadde også en sentral rolle under 25-årsjubileet til Fjell kirke, der han bidro til å styrke kirkens posisjon som et åpent møtested for alle. Han forteller om diskusjoner rundt kirkens målgruppe og hvordan visjonen “Fjell kirke skal være en kirke for alle” vokste frem. “Det er en visjon som har formet mye av arbeidet vi gjorde,” sier han.
Politiske kamper og lokalaktivisme
Per er ikke fremmed for politisk aktivisme. Han ledet blant annet kampen for å bevare Marienlyst som idrettsområde i Drammen, en kamp som varte i tre år og endte med seier. “Marienlyst var viktig for meg personlig, men også for byen,” sier han. Han var også engasjert i debatter om samfunnsutvikling og naturvern, og han trekker frem viktigheten av nestekjærlighet og fellesskap som bærebjelker i hans livsfilosofi.
Fremtiden for kirken
Per mener at kirken må fortsette å være en åpen arena for fellesskap og dialog. Han ser på Fjell kirke som et sted som kan gi både åndelig påfyll og sosial trygghet. “Kirka gir meg en trygghet og en basis i livet,” sier han og uttrykker takknemlighet for hvordan kirken har vært en støtte, også nå når hans kone har blitt pleietrengende.
Per avslutter med å reflektere over pilegrimsvandringene og hvordan slike aktiviteter kan gi mennesker en ny start og klarhet i tankene. “Det er viktig å legge bort byrdene og finne roen, enten det er i naturen eller i troen.”
Hør samtalen på Youtube
Du kan også se en liten video - og høre resten av samtalen på Youtube.
Samtaleserien fra Fjell kirke
Samtalen er en av mange samtaler med ulike mennesker som har vært- og er engasjert i Fjell kirke. Serien publiseres i forbindelse med kirkens 40-årsjubileum i en podkast der Ivar Flaten er programleder og redaktør. Austad Fjell menighet er utgiver.
Ta gjerne kontakt med Ivar Flaten på e-post ivar@fjellkirke.no om du har kommentarer eller spørsmål. Mer informasjon om podkasten, jubileumet og og Fjell kirke finner du på hjemmesidene www.fjellkirke.no
For å holde deg oppdatert på aktivitetene i Austad Fjell menighet, anbefaler vi vårt nyhetsbrev som du kan melde deg på her.. Velkommen som abonnent.