Møte med sorgen

Det å miste et menneske man er glad i er en stor påkjenning, og en stor endring i livet. Det kan ta lang tid å bearbeide tapet, og å tilpasse seg endringen. Det kan også gå lang tid før man igjen kjenner noen glede i livet. Sorg er ingen sykdom, men en helt naturlig reaksjon på det tapet man har opplevd. Men det er en vanskelig prosess!

Det er naturlig at man blir veldig sliten, får dårlig matlyst, søvnproblemer og konsentrasjonsvansker. Det kan være vanskelig å gå på jobb eller skole, og det kan være utfordrende å få gjort helt vanlige, dagligdagse ting. Følelsene kan skifte mellom dypt savn, sinne, lettelse, bitterhet, dårlig samvittighet og helt ubegrunnet selvbebreidelse. Mange kjenner også fysisk smerte, som hodepine, magesmerter eller andre plager. Sorgens mange reaksjoner kan gjerne utløses av helt uventede ting: En sang på radioen, en lukt som minner om din kjære, et uttrykk.

Mange har skrevet bøker, sanger og dikt om hvordan de kom seg gjennom sorgen, og vi kan lære mye av andre som har sørget før oss. Men det er ingen fasit på hvordan vi kan bearbeide en sorg. Hver person må finne sin vei, og jobbe seg gjennom det. Etter hvert klarer man å veksle mellom å gi rom for sorgen, og å la livet gå videre.

Noen gir uttrykk for at sorgen er ensom. Det er som om venner og bekjente er redde for å si noe feil eller for å forstyrre, og derfor trekker seg unna. Hva er vi egentlig redde for? Tårer? Avvisning? En enkemann sa til meg: «De trenger jo egentlig ikke å si så mye. Det holder at de er kommer, så kan jeg snakke.»

Kanskje vi alle må utfordre oss selv til å ta kontakt med de vi kjenner som er i sorg. Strekke ut en hånd. Gi en klem og si at vi synes det er trist det som har skjedd. «Jeg er her hvis du trenger meg!» Hvis de ikke orker, er det greit. Da vet de i hvert fall at vi tenker på dem. At vi er på laget deres.

Ønsker du noen å snakke med? Både diakonen og prestene i menigheten er tilgjengelige for samtaler. Du kan komme til kontoret eller vi kan komme til deg. Vi er også tilgjengelig til faste tidspunkt hver uke i åpen kirke. Man trenger ikke å ha store eller spesielle problemer får å ha en samtale, og du bestemmer selv hva du vil snakke om.

Dersom du har ønske om å delta i en sorggruppe, kan du ta kontakt med «Sorg og omsorg» på Drammen Frivillighetssentral på Landfalløya. Sorg og Omsorg tilbyr kontinuerlig sorggrupper, og tilbudet er gratis. Gruppene ledes av frivillige som selv har opplevd tap. Grupper består vanligvis av 4-6 deltakere som møtes en til to ganger i måneden. Sorg og Omsorg er et samarbeid mellom kirken, kommunen, sykehuset og Humanetisk forbund og omfatter både Drammen og nabokommunene.

I sorggrupper møter man mennesker som har opplevd lignende tap som seg selv. Mennesker som kan kjenne seg igjen i din historie, og som forstår og anerkjenner dine reaksjoner og følelser.

Blomster til etterlatte før jul
Før jul kommer diakonen, presten eller en frivillig i menigheten hjem til deg som har mistet en ektefelle siden sist allehelgensdag, for å gi en blomst og med et ønske om en fredfull jul. Vi har også tid til en prat dersom du ønsker det.

Et kinesisk visdomsord har fulgt meg gjennom mange år som diakon. Jeg synes det sier noe fint om sorgen.

Kinesisk visdomsord:
Sorg er som en trekant som dreier rundt i hjertet med spisser som risper. Det gjør vondt, forferdelig vondt til trekantenes spisser er avslitt og det bare er en kule igjen, som glir rundt uten smerte. Sorg er en prosess som tar tid, men den tar slutt. Hvor lang prosessen er beror på hva vi har mistet, hvilke ressurser vi selv har og hvilken støtte vi mottar fra omgivelsene våre. Men når gleden over det du har hatt, overskygger savnet av det du har mistet, når du vet at du aldri ville unnvært det du har tapt, selv om du var klar over at du en gang kanskje måtte gi slipp på det,da er trekantens spisser avslitt og kulen blir en skatt, en perle i ditt hjerte.

Diakon Edel Gervin

Kontaktinformasjon for Bragernes menighet

Bragernes kirke ligger i
Cappelens gate 9
3016 Drammen
rett over Bragernes torg.

Kontoradresse:
Kirkegt. 7
3016 Drammen 

post.drammen@kirken.no
Telefon: 32 98 91 80 
Telefon- og besøkstid:
man-tor kl. 10.00-13.00

Felleskontor for Den norske kirke i Drammen:
Albums gate 8
3016 Drammen 
Telefon 32 98 91 00
Telefon- og besøkstid:
man-fre kl. 09.00-15.00

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"