LIVET PÅ LOFFEN

Vi har hatt en «prat» med vår leder i menighetsrådet (i permisjon for tida), Lage Sofienlund, og kona hans Nina Bull-Engelstad. Da Nina og Lage ble permittert fra jobben i mars, bestemte de seg for å virkeliggjøre den gamle drømmen om å leve livet på loffen

Fakta:
Nina Bull-Engelstad (31), bakgrunn som frisør og håndballspiller, vokst opp på Konnerud
Lage Sofienlund (31), bakgrunn som idrettsleder og trener, vokst opp på Konnerud 
Og Live (2 år)
På instagram: @livetpaaloffen

Bolig: Vi bor på Skjelsbekk på Konnerud. Har leid ut nå som vi lever livet på loffen.
Nå bor vi i en ombygd Volkswagen transporter og ute i telt. Sånn har vi bodd siden 1.juli og skal bo sånn til 1.september neste år. 

 

Hva var det som gjorde at dere valgte å bryte opp å bare dra?

Vi har begge to eventyrere i magen. Sommeren 2015 bestemte vi oss for å lage en konto der vi begynte å sette av penger til et felles eventyr. Vi har vært flinke til å spare! Vi visste ikke den gang at det skulle bli «livet på loffen» som blei eventyret, men vi var enige om at vi ikke ville at penger skulle stoppe oss den dagen vi bestemte oss. Et sted mellom 2015 og 2020 fant vi ut at det hadde vært veldig kult å prøve oss på et år ute. Etter at Live blei født, så begynte vi å tenke at toget kanskje hadde gått for et sånt eventyr, men i vinter kjente vi begge to at det var en veldig dragning mot å bryte opp å skape forandring i hverdagen. Etter at koronaen kom og vi begge to blei permittert i mange uker merka vi hvor fint det var å ha så mye tid sammen som familie. Ting gikk saktere, hverdagen opplevdes nærere. Selv om man som samfunn var i en vanskelig situasjon, så blei permitteringa en tid der vi kom tettere som familie og kjente veldig på at der vi tre var som en familie akkurat nå, så var dette følelser vi ønska å kjenne mer på. Samtidig var det også en aha-opplevelse å merke hvordan arbeidslivet suste veldig fint videre selv om vi ikke lenger satt på toget. Mange av de båndene som binder deg veldig til den hverdagen vi levde med jobb og forventninger der forsvant i stor grad i denne perioden. Det endte en kveld med at vi satt og prata og kom fram til at dette kunne være en like bra tid som noen annen til å bryte opp og leve ut drømmen om et saktere, nærere og enklere liv på loffen rundt ute i naturen. Derfra til at vi vrei om tenninga og kjørte ut i landet gikk det fort. Eventyrlysta var overmoden!  

Hva har reisen hittil gjort med dere? Har den forandret dere?
Nå har vi vært på loffen i over fire måneder. Vi har gode og dårlige dager, mørke og lyse tanker, grå hverdager og fantastiske opplevelser. Den store forskjellen vi opplever at tida på loffen har skapt i oss er følelsen av RO kombinert med en gradvis sterkere og sterkere klarhet. Det er akkurat som vi får tid og rom til å leite inni oss sjøl, forfølge følelser og tanker, og overskudd til å kjenne etter hvordan vi faktisk ønsker å ha det i vårt eget liv. Man kan nok si vi har blitt mer oppmerksomme på å lytte til den indre stemmen.

Hva gir denne reisen (eller denne levemåten) dere, og hva vet dere allerede nå at dere håper å ta med dere videre?
Denne måten å leve på representerer jo en vanvittig frihet. Alt vi eier og har er i bilen. Vi bruker mindre penger, mindre klær, mindre utstyr, mindre tid på skjermer, og tidspunkter man må forholde seg til er jo ikke eksisterende. Levemåten og livsstilen er en større del av eventyret enn alle de kule stedene vi besøker og naturopplevelsene vi får. Reisa i oss sjøl er minst like spennende som reisa langs veien. Av ting vi ønsker å ta med oss videre er det i hvert fall å være tro mot den indre stemmen. Å leve med en så knusende ro som vi gjør nå i en vanlig hverdag hjemme er neppe mulig, men å være flinkere til å sortere ut hva man MÅ ha, hva man MÅ være med på, hva man MÅ gjøre, kan nok føre til at vi i mye større grad finner den også hjemme. Vi er ikke redde for høyt tempo, men det er noe med at tempoet må oppleves som noe man holder oppe fordi man ønsker det selv, ikke fordi man blir tvunget inn i hamsterhjulet med en følelse av at man kun lever/leverer for å tilfredsstille alle andre. Så bevissthet på hva som driver opp tempoet i hverdagen er nok kanskje det rette svaret. Det kan være kult å ha masse å gjøre, men da må det være som en konsekvens av at man er motivert for å få til noe, skape noe, forandre noe, osv. Å feie gjennom livet i høyt tempo kun for å tilfredsstille andres forventinger, krav eller behov, er noe vi kjenner på at vi skal prøve å være flinke til å styre unna.

 

Dere skriver: Hele det neste året har vi bestemt oss for å leve saktere, enklere, nærere……

Hvorfor er det viktig å leve slik, tenker dere?

Og hvordan tenker dere at VI som ikke kan ta drømmen helt ut og gjøre som dere, kan klare å leve langsommere…?
Ønsket om å leve saktere, enklere og nærere kom egentlig som en reaksjon på det livet vi har levd tidligere. Det har på mange måter vært det motsatte. Spesielt Lage har hatt en tidvis veldig full hverdag. Da Live blei født og vokste til, så kjente vi veldig på at det var gøy å bruke tid sammen med henne og oppleve livet sammen med henne. Samtidig har vi begge hatt en stor dragning mot naturen, og ofte brukt ferier på turer. Nysgjerrigheten på hvordan livet kan utarte seg når man velger å leve det veldig annerledes er også en drivkraft. Livet er jo rikt, men kunsten er kanskje å la seg berike av det? Ved å leve smalt og fokusert kommer man kanskje høyt og langt, men ved å leve bredt og variert opplever man kanskje en større rikdom? Begge deler er spennende på sine måter.  

Når det kommer til hvordan man kan klare å regulere tempoet i sin egen hverdag, er dette noe vi har prata litt om på tur. Nina skriver jo bok, ei bok som handler om hvordan mennesker kan finne sitt unike, tro på det, og ha mot til å leve det ut gjennom valgene man tar. Da vil man i stor grad oppleve seg selv som ekte i sitt eget liv. Antagelig vil mange av de som får lov til å bruke mye tid i hverdagen sin på en arena der man får utløp og aksept for sine unike sider og kvaliteter oppleve at man koser seg i livet? Det å ha guts og vilje til å velge seg en jobb der man opplever å få brukt seg selv positivt vil kanskje kunne hjelpe på? Samtidig er det spennende å tenke over dette med tempo i livet. Er det så travelt som vi skal ha det til? Eller er følelsen av travelt og stress noe som tar bolig inne i oss? Hvis man tar to skritt tilbake og tenker over alt man fyller dagene med. Hvor mye av det er det faktisk som er påkrevd og strengt nødvendig at vi gjør? Hvor mye av det høye tempoet i hverdagen er selvpåført? Mange sier de finner roen når de går gode turer i naturen en lørdag. Hvorfor? Hvem er det du får tid til der som du da ikke får tid til ellers? Deg selv. Vi tror litt på det her med at man må gi seg selv nok tid i livet. Om det er egoistisk? På ingen måte. Vi tror det er noe i det her at man må ha fylt opp sitt eget glass før man kan øse over til andre. Det blir opp til hver enkelt å finne ut hvordan man best fyller glasset sitt, men alle bør tenke at ved å sørge for at jeg er fylt opp selv, så blir jeg et mer givende, inspirerende og godt medmenneske også for folk rundt meg. Vi tror det er farlig når man blir så opptatt av å være til for omgivelsene sine at man blir selvutslettende.

 

Hva tenker dere at dette gjør med dere som mennesker og som par og familie?

Denne måten å leve på gir oss ekstremt mange sterke felles opplevelser. Samtidig er det intenst og veldig tett, så vi får virkelig testa oss som familie. Alenetid er jo et fremmedord når man lever 14 måneder i en bil! Det å sette av så mye tid til hverandre over så lang tid gjør at vi medlever veldig i hverandres liv, tanker og følelser. Man blir jo rett og slett bedre kjent. Det tror vi at vi får igjen for seinere i livet.

Tror dere at dette endrer kursen deres på en slik måte at det får betydning for resten av livet?

Vi har tenkt litt på hva som blir livet etter tida på loffen. Vi har ikke lagt noen planer enda. Inntil videre er dette en livsstil vi nå har valgt å leve fullt ut. Hva som kommer etterpå, blir spennende å se. Kanskje får denne tida betydning for karrierevalgene vi tar videre, men hvis den ikke gjør det, så er vi i hvert fall helt sikre på at denne tida vil få stor betydning for hvem vi kommer til å være der vi havner.

 

                                                                                                                                    

Til slutt noen korte spørsmål:

Hvordan legger dere opp dagene?
Vi står gjerne opp i 0445-tida. Enten i bilen eller i telt. Da er Live klar. Da blir dagene litt til derfra. Vi starter alltid dagen ute. Noen dager blir vi ute hele dagen, andre dager forflytter vi oss litt i bil. Vi planlegger stort sett aldri mer enn en ting hver dag, så blir dagen ellers til mens den går. Vi har kommet inn i en rytme der vi stort sett sovner mellom 2000 og 2100 en gang.

Hvor er dere akkurat nå (november)?
Nå er vi på sørvestlandet der vi loffer rundt i Dalane, Jæren, Ryfylket, Haugalandet og oppover i sørlige delen av Hordaland. Novemberstormene ute i havgapet har vært noe av det kuleste til nå på turen. Det er fascinerende krefter.

Hvor går reisen videre?
Vi begynte jo i sommer med å loffe oss opp hele sørlandskysten fra Lindesnes til Oslo. I september og oktober var vi høyfjellet og Innlandet, + en spontantur til Nord-Norge for å overraske en god venn. Nå i november og første delen av desember er det sørvestkysten mellom Lindesnes og Bergen som gjelder.  

Hvordan skal dere feire jul?
Vi har ikke bestemt oss for hvor ferden går når vi gjør oss ferdig med sørvestlandet. Jula er ikke planlagt enda. Vi får se hvor vinden blåser oss!

Kontaktinformasjon for Konnerud menighet

Postadresse:

Albums gate, 8

3016 Drammen

Besøksadresse:

Konnerud nye kirke

Gramsborgveien 3,

3032 Drammen

Tel. 32 98 91 00

E-post: post.drammen@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"