Vår nye kirkeverge - Svein Askekjær

Drammen har blitt større fra januar 2020. Og Drammen prosti har også endret seg sammen med nye Drammen + Lier. Drammen kirkelige fellesråd har blitt større, og vi har fått en ny kirkeverge. Under får du sjansen til å bli kjent med Svein Askekjær med utdrag fra et intervju gjort av Jørn Gjennestad.

Vår nye kirkeverge - Svein Askekjær

Reiseglad lagspiller i sjefsstolen – møt Svein Askekjær

Svein har mastergrad i markedsøkonomi og jobbet hele sitt voksne liv i reiselivsbransjen. Nå er han imidlertid i full aktivitet som kirkeverge i nye Drammen kirkelige fellesråd, og jeg stjal en morgentime av hans travle dager for at du som leser skal bedre kjent med fyren. 

 

Fotballinteresse

Som guttunge var jeg ofte på fotballkamp, og siden jeg vokste opp på Dikemark var Mjøndalen ikke langt unna.  Strømsgodset fikk forresten min store sympati da jeg som lokal leder for ungdomsfotball i Holmestrand fikk glede av deres kompetanse da jeg var aktive i spillerutvikling lokalt – i Holmestrand.

 

Hvor er fotballhjertet nå - som kirkeverge i nye Drammen?

Jeg følger tett med på begge to, og går like gjerne på kamp på Consto Arena som Marienlyst. For meg er det nødvendigvis ikke laget som er viktig – men spillet. Fotball er for meg en opplevelse av samspill mellom mennesker som inneholder mye mer enn jubelen når en til sist blir helt fordi han dytter ballen i mål. Ordet matchvinner om han som lagde vinnermålet holder ikke for meg.

Jeg nyter opplevelsen av å observere 2x11 mennesker rundt en ball som skal prøve å samarbeide om et felles mål, å tolke alle valgene de gjør, alle feilene, alle løsningene og resultatet av hver enkelt avgjørelse. Dette fascinerer meg, for det er jo akkurat slik livet er. 

Som mennesker i ulike aldre og livsfaser omgås vi medmennesker, skolekamerater, arbeidskolleger, dugnadsgjenger, reisende, osv som vi skal dele opplevelser med, og der hensikten er å få gode resultater i fellesskap. 

Det var også dette som fascinerte meg mest i tiden som reiseleder for turistgrupper, der jeg måtte tolke folks forventninger, takle avvik fra normaler, løse problemer; alt fra flyet som ikke kom til individuelle mellommenneskelige kriser. 

Kort sagt, jeg er genuint opptatt av mennesker i fellesskap- teamarbeid, målrettet handling og resultatene det kan gi.

 

Hva er din kirkelige forankring?

Siden du forlater en jobb i privat næringsliv for å bruke tiden på kirken betyr vel at du har en grunnleggende forankring i kirke og kristenliv? Spør jeg.

I mitt minne står det lite skrevet om kirketilknytning før jeg som ung gutt ble med på leir i regi av indremisjon. Det var selvsagt mine foreldre som sendte meg dit, men som 10-åring på leir i Vestfold ble kirken en oppdagelse. Jeg dro på flere sommerleire, og fant fort ut at dette var et miljø jeg ville være en del av. 

Botne menighet – vi hadde da flyttet til Holmestrand - hadde stor aktivitet for ungdom. Jeg sang i kor, var med i tensing, og lot meg engasjere i ulike ungdomsgrupper. Det var i dette kristne ungdomsmiljøet jeg fant kjæresten min – hun jeg nå er gift med. Og vi har siden delt interessen og engasjement for kirken har også våre to barn blitt en del av det. Du kan gjerne si at jeg er et frivillighetsmenneske. Jeg har vært søndagsskolelærer, voksenleder i kor, kirkevert, vært medlem i diverse styrer og komiteer. Jeg har forresten selv ikke vært medlem i menighetsråd, det har derimot kona mi – to perioder som leder.

 

Hvorfor dette markante skiftet i yrkesliv?

Men hva har egentlig fått deg til å forlate en karriere og en godt betalt stilling i privat næringsliv til å bli kirkebyråkrat? Spør jeg.

Jeg har alltid likt det å lede mennesker og få mennesker til å jobbe sammen i team mot samme mål. Når da 3 fellesråd slås sammen og skal jobbe sammen i et felles område innenfor kirken ikke så langt fra der jeg bor, var det en utfordring jeg ikke kunne si nei til. Teamarbeid blir utfordringen i ny organisasjon.

Gjennom ansettelsesprosessen er jeg jo blitt godt kjent med premissene og forutsetningen for jobben. Vi har en utfordring, selvsagt. Å få tre «lag» til å fungere som ett ligner mye på å få til lagspill i fotballen. Alle tar sine roller, kjenner sitt ansvar og er ikke opptatt av å bli matchvinner. Derfor er jeg svært takknemlig for at jeg får med dyktige lagspillere fra de tidligere fellesrådene; Ivar Nygård fra Drammen som får ansvar for administrasjon/utredning, Lars Olav Bøe fra Svelvik som får ansvar for gravferd/kirkegårder og eiendom, og Eva Trogstad fra Nedre Eiker som får ansvar for HR/personalfunksjonen i det nye fellesrådet. 

 

Fokus fremover

Fellesnemda som ansatte meg ga meg to klare utfordringer:

Tilføre og styrke lokalmenighetens ressurser, både menneskelig og økonomisk

Sørge for at hver menighet får utvikle seg ut fra sin egenart.

Og for å klare det vil jeg tilbake til mine erfaringer fra både fotball og reiseliv. Jeg har selv spilt både i aldersklasser og senior. Som trener (for 3. divisjonslag) fikk jeg anledning til å omsette mine egne opplevde spillererfaringer i hva man skal legge vekt på i trenergjerningen. Og her er det enkle regler som gir resultater: om du er 30 eller 15 er det viktig å bli sett, få støtte ut fra egne forutsetninger og føle tilhørighet til et team dersom du skal klare å levere.

De erfaringene vil jeg også bruke som kirkeverge i den organisasjonen jeg skal lede.

Intervjuet av Jørn Gjennestad.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"