Maks 50 deltakere i begravelser

Deltagelse i gravferder begrenses fortsatt, fra 9. november til maksimum 50. Dette for å i størst mulig grad kunne forebygge koronasmitte.

Denne siden blir oppdatert når tiltak og retningslinjer endrer seg. Siste oppdatering: torsdag 3. desember.

- Begravelser og bisettelser vil bli gjennomført som planlagt, men vi oppfordrer alle til å vurdere om de kan vise sin medfølelse på andre måter enn å delta i seremonien, sier kirkeverge Gisle Kavli. Antallet som kan være til stede er fra 9. november maksimalt 50 personer, forutsatt at det er mulig å holde 1 meters avstand. I kapellene og kirkene i Fredrikstad vil det de flere steder derfor være et lavere antall som kan samles.

Den norske kirke har oppdatert smittevernveilederen 2. desember. Den viktigste presiseringen i er krav om 2 meters avstand ved innendørs fellessang. Utendørs holder det med 1 meter. Det bare i de største kirkene det vil være mulig å plassere 50 mennesker med 2 meters avstand (Domkirken, Glemmen, Onsøy, Østre Fredrikstad, Rolvsøy og kapellet på Leie). Gudstjenester og gravferd de andre stedene gjennomføres uten fellessang, men med instrumentalmusikk eller forsangere.

Kirken har full forståelse for at dette kan oppleves tungt for mange, samtidig er det nå viktig å forebygge koronasmitte best mulig. I begravelser er det ofte mange berørte mennesker som kremter, hoster og nyser, noe som utgjør en smittefare. I tillegg møter ofte mange eldre mennesker i seremoniene, og kirken ønsker å særlig verne om denne gruppen.

Anbefaler å sende hilsen

- Vi foreslår for eksempel å oversende en hilsen til de pårørende fremfor å møte opp i seremonien, fortsetter Kavli.

- Vi vil også legge til rette for at seremonier blir lagt til de største lokalene for å unngå at besøkende sitter tett sammen.

I alle seremonier vil det bli bedt om at man unngår håndhilsning og klemming, men i stedet finner andre måter å vise sin medfølelse på overfor de pårørende.

Se ellers Den norske kirke i Fredrikstads retningslinjer for å forebygge koronasmitte. Nyhetssiden oppdateres fortløpende etter hvert som vi mottar ny, relevant informasjon.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"