Valg av gravsted

Den som bor i Fredrikstad kommune kan få grav på hvilken som helst av kirkegårdene innen kommunen. Også bosatte fra andre kommuner kan gravlegges i Fredrikstad etter nærmere avtale med kirkevergekontoret.

Valg av gravsted kan være avhengig av om gravferden skjer ved kremasjon eller ikke.

Ved gravlegging av kiste kan en enten velge enkel kistegrav eller festet gravsted. En enkel kistegrav gir plass til en kiste og er fri for betaling så lenge den er fredet, dvs. i 20 år. Dersom det er ønske om å sette opp gravminne på graven, må den som sørger for gravferden oppnevne en ansvarlig for graven. Et festet gravsted består vanligvis av to graver og gir derfor plass til to kister. Etter søknad kan det i spesielle tilfeller gis tillatelse til at et nytt gravsted kan omfatte flere enn to graver. Den graven som tas i bruk først er fri for betaling så lenge den er fredet, dvs. i 20 år. De øvrige gravene festes mot betaling fra første stund for 20 år. Den som sørger for gravferden må oppnevne en fester til gravstedet. I en kistegrav kan det også settes ned askeurner.

Ved kremasjon kan en velge urnegrav. Den gir plass til fire urner og er fri for betaling så lenge den er fredet, dvs. i minst 20 år. Det er ikke anledning til å feste flere urnegraver sammen. Dersom det er ønske om å sette opp gravminne på graven, må den som sørger for gravferden oppnevne en ansvarlig for graven.

Ved kremasjon kan en også velge anonym urnegrav. Da kan det ikke settes opp gravminne og gravens nøyaktige plassering vil bare være kjent for kirkegårdsadministrasjonen.

Når det er ønske om å bruke eksisterende gravsted, må den som sørger for gravferden først og fremst innhente samtykke fra festeren av gravstedet. Dertil må det naturligvis være ledig grav i gravstedet.  Ingen grav kan benyttes på nytt før fredningstiden på 20 år har gått. Graveren på den enkelte kirkegård avgjør om graven etter denne tid kan tas i bruk på nytt.

Når en urne skal gravlegges etter kremasjon er det anledning til å være til stede ved urnenedsettelsen. Tidspunkt og eventuell deltakelse avtales med kirkegårdsbetjeningen på den enkelte kirkegård. Urne må være gravlagt senest seks måneder etter dødsfallet

Etter at fredningstiden har gått ut kan et gravsted festes opp for 10 år om gangen. 

Regelverket rundt gravferd og kirkegårder er fastsatt i
GravferdslovenForskrifter til gravferdsloven og lokale vedtekter.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"