Seremonier
Ansvarlig for gravferden står fritt til å velge hva slags type seremoni man ønsker, enten det er humanistisk, kirkelig, eller i regi av et annet trossamfunn. Forberedelsene til seremonien kan normalt begravelsesbyrået bidra med, som trykking av program, pynting etc. Det er den valgte seremonimesteren som har ansvaret for seremonien, men ofta kan de pårørende være delaktige i planleggingen når det gjelder f.eks musikk etc.
Økonomi
Noen ganger kan det, av økonomiske årsaker, være behov for å gjøre en seremoni så enkel som mulig. De fleste begravelsesbyråer i vårt nærområde er flinke til å ta slike hensyn, og de tilbyr gravferd til en pris som samsvarer med stønad man kan få hos NAV. Støtteordningen som NAV forvalter er lovfestet i folketrygdloven § 7-2. Du kan finne søknadsskjema for støtte til gravferd på NAV sine hjemmesider.
Tidsrammer for seremonier
Ved kistebegravelse skal avdøde være gravlagt innen 10 dager fra dødsdato. Etter ca 1 uke vil kirkegårdsarbeiderne fjerne visne blomster fra gravstedet. Det første året blir det stadig senkninger i jordmonnet, og kirkegårdsarbeideren vil måtte tilføre mer jord på gravplassen. Så fort det lar seg gjøre vil kirkegårdsarbeideren tilså gravplassen, men det kan ofte gå ett år. Ved bisettelse (kremasjon) skal seremonien finne sted innen 8 dager fra dødsdato. En urnenedsettelse kan først skje etter 3 uker, og senest 6 måneder fra dødsdato. Pårørende vil motta beskjed fra kirkevergen når urnen er klar for nedsetting. Det settes fortrinnsvis ikke ned urner vinterstid på grunn av tele i bakken.
Gravlegging
Kirkelig fellesråd gjennom kirkevergen har ansvar for gravleggingen. Kirkevergen tilviser grav og sørger for innkregving av festeavgift på graver som er eldre enn 20 år. Det kan være lurt å tenke igjennom om graven skal brukes av flere i fremtiden. Dersom man velger jordbegravelse er det ikke mulig å gravlegge i samme grav før det er gått 20 år. Da kan det være lurt å feste en grav ved siden av og opprette såkalt dobbelt gravsted. Da vil monumentet man setter opp representere begge gravene. Man må allikevel være oppmerksom på at en slik sidefestet grav genererer festeavgift frem til den blir tatt i bruk. Dersom man velger kremasjon, er det plass til inntil 8 urner på en grav, men det er ikke mulig å benytte graven til jordbegravelse dersom det er satt ned en urne. Regler for gravlegging, feste og monument mm er regulert i gravferdsloven og gravferdsforskriften.
Festeavgift
Alle innbyggere i Gjerdrum har rett til fri grav i 20 år. Festeavgift påløper for graver som er eldre en 20 år. Dersom utenbygds boende ønsker å benytte seg av gravplassen vil det påløpe festeavgift og kostnader i forbindelse med gravlegging.
Kremasjon
I Gjerdrum er det ingen ekstra avgift ved kremasjon. Kremasjonsavgiften dekkes av kirkelig fellesråd.
Urnenedsettelse
Dette kan forgå på følgende måte:
a) I stillhet, det vil si at kirkegårdsarbeideren setter ned urnen uten pårørende tilstede.
b) En enkel urnenedsettelse hvor pårørende og kirkegårdsarbeideren setter ned urnen sammen, etter nærmere avtale.
c) Det kan lages en seremoni i forbindelse med urnenedsettelsen. Det kan gjøres av en prest eller av en annen seremonimester.
Ved en begravelse eller en urnenedsettelse blir gravplassen markert med en enkel navnpinne fra kirkegårdsmyndighetenes side. Dersom pårørende ønsker et hvitt kors med avdødes navn inngravert i påvente av en minnestein, kan begravelsesbyrået bistå med dette.
Urneforsendelse
Dersom urnen til avdøde skal settes ned i en annen kommune enn hjemstedskommunen, må skriftlig tillatelse innhentes fra den kirkegårdsmyndighet hvor urnen skal settes ned.
Askespredning
Dersom vilkårene er tilstede, kan asken spres for vinden. Det er kun fylkesmannen som kan gi en slik tillatelse.
Minnesteinen
Minnesteinen er festers ansvar. Dersom den blir skadet, faller overende eller blir stående skakt, er dette pårørendes ansvar å få ordnet opp i.
Gravminnet til en kistegrav skal ikke være høyere enn 150 cm, ikke bredere enn 85 cm, og ikke tykkere enn 60 cm. Volumet på gravminnet skal ikke overstige 0,2 m3 og den skal ikke veie mer enn 300 kg.
Fundamentet skal ha en form og en størrelse som forhindrer at gravminnet kan veltes. Gravminnet skal også boltes til fundamentet med 2 syrefaste bolter med en dimensjon på minimum 12 mm tykkelse, og 15 cm lengde.
Når en gravplass skal slettes, må kirkevergen ha en skriftlig bekreftelse fra fester om dette. Det er fester som er ansvarlig for eventuelle kostnader for en slik sletting.
Navnet minnelund
I Gjerdrum er det en navnet minnelund. Der kan det nedsettes kun urner, og det gjelder de samme regler for feste av grav som øvrige graver. Dersom man ønsker å benytte navnet minnelund tilkommer det et etableringsgebyr..
Anoym minnelund
Med anonym grav forstås grav som ikke har noen ansvarlig, og hvor gravens plassering bare er kjent for kirkegårdsmyndighetene. Ingen kan kreve gravminne montert på anonym grav. Anonym grav kan ikke festes. Der er allikevel avsatt et særskilt området til disse gravene, og det er reist et monument for minnelunden.
Tilrettelagt gravfelt
På Gjerdrum gravplass har vi en tilrettelagt gravplass. Den er spesielt tilrettelagt for muslimsk gravferd siden gravene er lagt i en spesiell retning i forhold til Mekka. Den er allikevel ikke forbeholdt muslimer.