Nes kirke

Nes kirke ble reist på Nes i 1730. men før det stod en eldre kirke noen meter unna.

Den gamle kirken lå der garden Nedre Nes nå har sin hage.  Den hadde antakelig mye til felles med St.Petri kirke (gamle Tingelstad). Den gamle kirken ble etterhvert for liten for den økende befolkningen, så kirkeeier Christian Berg på Nes og Gregers Pedersen Granvolden bestemte seg for å bygge ny. De hadde kjøpt den gamle i 1722, sammen med de andre Hadelandskirkene, da statsmaktene ble nødt til å selge kirkegodset for å skaffe penger i statskassa. 

Den nye kirken ble bygget i tømmer, korsformet, og med et tårn over krysset. Bygget ble utført noe provisorisk, og etter få år måtte taket og tårnet repareres. Interiøret er blitt endret flere ganger, først i 1863 og siden i 1930. i 1886 ble kirken bygget om sllik at tårnet ble bygget som et påbygg mot vest som også gav plass til nytt inngangsparti og våpenhus. Det er derfor det står 1886 på spirets vindfløy.

Altertavlen er antakelig flyttet fra den gamle kirken, mens prekestol og døpefont nok ble gjort til den nye kirkens ferdigstillelse.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"