Tingelstad kirke

Tingelstad kirke er en langkirke med vesttårn, oppført i upusset rødt tegl etter tegninger av Schirmer og von Hanno.

Tingelstad gamle kirke er en steinkirke i Gran på Hadeland som trolig ble oppført rundt 1220. Tømmeret i taket er felt i 1219 og 1220.(Tømmeret i taket er felt i 1219 og 1220.) Den sies å ha vært viet til apostelen Peter, skjønt dette er omstridt, og den er også kjent som Sankt Petri — et navn som ofte foretrekkes lokalt. Da det kom bestemmelser om at 30 prosent av menigheten måtte få plass i kirken, innså man at denne kirken, som bare huser drøyt hundre, var for liten. Det ble reist en ny kirke på Tingelstad —Tingelstad nye kirke— og den gamle ble stengt. I motsetning til Grinakerkirken ble den ikke revet, men ble stående urørt i mange år.

Tingelstad kirke er en langkirke med vesttårn, oppført i upusset rødt tegl etter tegninger av Schirmer og von Hanno. Kirken er preget av nygotisk former og er forholdsvis stor og rikt utformet. I 1925 ble skiferet på tårnhetten erstattet med kobber. I 1958 fikk kirken et tilbygg med dåpsventerom i 1. etasje og bårerom/kapell i kjelleren.

Kirken har et godt bevart interiør fra byggetiden med flere inventardeler fra Grindaker stavkirke som ble revet i 1866. Altertavlen fra ca. 1900 ble flyttet fra alteret i 1991. Tavlen er malt av Harald Lassen etter Rubens Nedtagelsen fra korset. Døpefont og døpefonthimling fra ca. 1720 antagelig skåret av Nicolay Larsen. Det er en sittende engel under en font med utskåret akantus. Prekestolen er fra 1866 men fikk i 1966 påmontert akantusutskjæringer fra 1720-tallet. Prekestolshimlingen er fra 1726 antagelig skåret av Nicolay Larsen. I koret står to skulpturer av Pietas og Justitia fra 1720-tallet fra Grindaker stavkirke. Toppstykket fra korskillet i Grindaker kirker med Fredrik 4.s kongemonogram, basunengler og akantus er montert på orgelet. Bak alteret er et glassmaleri med øvre del fra 1935 av Borgar Hauglid og nedre del fra 1991 av Veslemøy Stoltenberg. Benkene er fra byggetiden.

Kilde: NIKUs kirkereg

Kontaktinformasjon for Gran kirkelige fellesråd

Gran kirkekontor ligger på Gran Rådhus på Jaren.

Kontoradresse:  Rådhusvegen 39, 2770 Jaren
Postadr.: Postboks 41, 2714 Jaren 

E-post:  post.gran@kirken.no.

Telefon: 61 33 52 05

Åpent man-fre 08.00-14.00.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"