Fastelavn og faste

Fastelavn kommer av det nedertyske ordet for «kvelden før fasten», og brukes om de tre dagene før fastetiden. Fastetiden er en påminnelse om Jesu 40 dager i ørkenen, hvor han tre ganger blir fristet av djevelen.

Foto: Bo Mathisen

Når er det fastelavn og faste?

Fastelavn vil alltid falle på en søndag 49 dager (7 uker) før 1. påskedag, det vil si i tidsrommet 1. februar til 7. mars. Eller i skuddår fra 2. februar til 7. mars.

Fastetiden varer i 40 dager fra askeonsdag til og med påskeaften – minus søndagene, som ikke er fastedager. I tillegg regnes førfastesøndagen, Fastelavn, med til fastetiden.

Hvordan markeres faste og fastelavn?

Fastelavn er avslutningshelgen for karnevalet i flere land.

Les mer om karnevalsgudstjeneste - lekens dype alvor

Blant tradisjoner som fortsatt lever her i landet finnes fastelavnsris og baking av fastelavnsboller. Festen før fasten avlsuttes askeonsdag.

Tradisjonelt er fastelavn siste festdag før fastetiden.

Selv om fasten bygger på Bibelen, er det ikke så utbredt å faste i dag. En moderne utgave av fasten kan likevel dukke opp i enkelte miljøer der man i fasten for eksempel tar pause fra TV eller internett. For faste dreier seg ikke bare om å la være å spise, men om å rette oppmerksomheten mot Gud. Fastetiden er en tid for øvelse, - skjerpe sansene, lydhørheten, få øye på ditt eget liv, menneskene rundt deg, og Gud.

Kirkeårets faste varer fra askeonsdag til lørdag før påske.

Ulike dager i fastetiden

Fastelavnssøndag

Blåmandag

Fetetirsdag

Askeonsdag

Oppskrift på fastelavnsboller

Oppskriften er laget av  Birkeland menighet i Bjørgvin bispedømme.

8-900 g hvetemel
1 egg (romtemperert)
5 dl melk (romtemperert)
125 g sukker
12 g salt
35 g gjær
115 g usaltet smør (romtemperert)
1 ts kardemomme

1 pisket egg til pensling.

Steketemperatur: 200 grader celcius
Stekes i ca 10-12 minutter, avhengig av størrelsen på bollene.

Slik gjør du:
Ta egg, melk og smør ut av kjøleskapet i god tid for romtemperering. Del smøret opp i terninger. 

Bland alt i en eltebolle, men hold igjen smøret og litt av melken. Kjør blandingen i eltemaskinen til den slipper bollen, og spe sakte med melken til alt er blandet inn og deigen er smidig og blank. Kjør eltemaskinen på middels hastighet i omtrent 5 minutter.

Bruk laveste hastighet på eltemaskinen når du blander inn smørterningene. Eltingen er ferdig når smøret er helt innblandet i deigen. Dekk over med et kjøkkenhåndkle, og hev ca en time.

Del opp deigen i ca 12-20 emner og stek bollene på midterste rille i 10-12 minutter, eller til det er en fin og gyllen stekeskorpe på undersiden av bollene.

Del de avkjølte bollene i to og ha pisket kremfløte og evt syltetøy inni. Sikt melis over bollene.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"