Maria budskapsdag

Maria budskapsdag er en av kirkens høytidsdager. Dagen er også kjent som Marimesse, Maria bebudelse eller Herrens bebudelse.

Marias sanger

Det nye testamente gjengir Marias lovsang, (på latin Magnificat), med innholdsmettet poesi. «Min sjel opphøyer Herren!» (Luk 1, 46-55). Teksten er en av Bibelens vakreste sanger. Maria står med den jødiske tradisjon i ryggen, på terskelen mellom Det gamle og Det nye testamente. Gjennom århundrene har Marias lovsang vært gjenstand for ulike kunstneriske tolkninger. Komponister og kunstnere blir fremdeles inspirert til å skape nye uttrykk.

Som Gudeføderske, slik det heter i kirkens bekjennelse, er Maria kirkens mor, håpets og smertens mor. Hun er et forbilde for alle de troende. Engelen hilste henne med: «Frykt ikke!»  Maria grep til sangen som redskap for å bekjempe sin egen frykt. Det har mennesker gjort i alle tider. Sang er livsmestring, sang er håp, for livets skyld.

Nå er det vi som synger Marias sanger.

«Å, Maria, lær meg dine sanger!» Norsk salmebok nr 130

Maria budskapsdag markerer hendelsen som er omtalt i Lukas-evangeliet 1. kapittel, versene 26-56, da erkeengelen Gabriel kom til jomfru Maria og bebudet Jesu fødsel. Opprinnelig har denne dagen blitt feiret den 25. mars, som er ni måneder før jul. Dagen legges til den søndagen som faller mellom 22. og 28. mars, med unntak av de år da denne søndagen er Palmesøndag eller Påskedag. I så fall legges Maria budskapsdag til 5. søndag i faste.

Dagen er en festdag midt i fastetiden. Den fiolette fargen som er i denne tiden, blir på Maria budskapsdag avløst av festens hvite.

Feiringen av dagen startet allerede rundt år 350 og ca. år 700 ble den en fast festdag på 25. mars.  Dagen feires hos oss på den søndag som kommer nærmest 25. mars. Altså et svangerskap før julaften.

I 2021 feires Maria budskapsdag søndag 21. mars.

Mariabilde av den rumenske kunstneren Mariana Lepadus. Gjengitt med tillatelse.Mariabilde av den rumenske kunstneren Mariana Lepadus. Gjengitt med tillatelse.

Biskop i Hamar, Solveig Fiske deltok i 2017 på kvinne-festdag i Wittenberg i forbindelse med 500 års jubileet for starten på reformasjonen. Under en stor økumenisk gudstjeneste ble en installasjon avdekket.

Biskop Fiske forteller:
- Installasjonen var dekket til med flere lag rød tyll. Lag for lag tok de bort tyllet, sløret og leste om Maria. Til slutt ble det avduket et Mariabilde av den rumenske kunstneren Mariana Lepadus, ledsaget av ordene: Stå opp! Stå sammen. Her står vi!
Maria trådte fram av bilderammen som seg selv. Nye og frigjørende bilder ble gitt oss i lys av evangeliet og inspirerer meg til å stå rank sammen med Maria og synge ut rettferdighet og fred og det underet som barnet er og gir for liv og salighet, sier Solveig Fiske.

 


Engelen Gabriel gir Maria bud om at hun skal bli mor til Jesus. Denne hendelsen kaller man Marias bebudelse. Maleri av Fra Angelico (Foto: Wikimedia Commons)Engelen Gabriel gir Maria bud om at hun skal bli mor til Jesus. Denne hendelsen kaller man Marias bebudelse. Maleri av Fra Angelico (Foto: Wikimedia Commons) 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"