Trosopplæringsplan for menighetene i Heim
Hovedmål
Hva er menighetens hovedmål for trosopplæring?
Trosopplæringen skal gi alle døpte i alderen 1-18 år mulighet til å få opplæring i hva kristen tro er. Trosopplæringen skal tilby gode tilbud i kirken for alle barn, hvor dem er sett og tatt imot i menighetene sammen med familien. Vi ønsker å formidle kristen tro slik den kommer til uttrykk i Bibelen, bekjennelsesskriftene, gudstjenesten og gjennom vår kulturarv. Barn og unge skal bli kjent med Bibelens oppbygging, tilblivelse og frelseshistorien. Det skal være en særlig vekt på evangeliene og fortellingen om Jesu liv, død og oppstandelse. Tekster knyttet til de tre trosartiklene og de kristne høytidene er sentrale. Grunnleggende behov om å lære Gud og Jesus at kjenne skal dekkes. Vi ønsker å vise fram læren om Gud og Jesus, om kirken og den kristne menighet som vi tilhører. Vi ønsker å fokusere på barnets plass i Guds rike og på tro, håp og kjærlighet som kjernen i trosopplæringen. Troens sentrum, Guds kjærlighet i Jesus Kristus, skal prege alt vi gjør. Alle barn og unge skal føle at de er velkommen til kirken og det innebærer at vi ønsker å framstå som en moderne kirke men også med vårt grunnlag i gamle tradisjoner. Barn og unge skal få oppleve omsorg og gjestfrihet. Her ser vi at kirkens grunnleggende oppdrag er å gjøre dem til disipler ved å døpe og lære å holde alt Jesus har befalt.
Vårt mål er at trosopplæring skjer i møter mellom mennesker og i menneskers møter med den treenige Gud. Vi ønsker å legge til rette for at tro kan praktiseres. Vi ønsker å skape forum der opplevelser, handlinger, ritualer, følelser, kunnskaper og erfaringer spiller sammen. Vi ønsker at tilby best mulige ulike tiltak for barn og unge i kirken. Helg og høytider, kirkeår og livsriter utgjør en stor og rik ressurs for at formidle trosinnhold. Det ser vi å kan bidra til å bygge religiøs identitet og kulturell tilhørighet hos barn og unge. Kirken som læringsarena byr på rike muligheter for å lære om tro gjennom å praktisere troen. Vi blir kjent med Bibelen ved å bruke den. Vi lærer om bønn og vi ber til Gud. Vi lærer om gudstjeneste og vi feirer gudstjeneste sammen. Slik knyttes lærdom og kunnskap om troen sammen med deltakelse og opplevelse. Barn og unge skal delta i gudstjenesten og menighetens fellesskap gjennom dåp, bønn, sang, tilbedelse, bekjennelse, nattverd og bruk av Guds ord. Barn og unge skal arbeide med hva det vil si å være elsket av Gud, elske seg selv, sin neste og Gud. De skal lære å be, lese Bibelen, feire gudstjeneste og vise nestekjærlighet i praktisk solidaritet. Barn og unge skal få uttrykke seg selv, sin tro og sin skaperevne. Barn og unge skal få erfaring med ulike bønner og ritualer hvor kristen tro uttrykkes. De skal lære selv å be. Vi ønsker at stimulere allmenndanning, personlig og åndelig vekst og ansvarlig livsførsel.
Sentrale tema bibeltekster som vi ønsker å legge vekt på.
Skapelsen: 1 Mos, Adam og Eva. Noa og arken.
Julen: En jomfru skal bli med barn: Jes 7,13-14; Et barn er oss født: Jes 9,2-3. 6-7. Juleevangeliet: Luk 2,1-20
Påske: Utgangen av Egypt: 2 Mos 12; Inntoget i Jerusalem: Matt 21,1-11; Lidelseshistorien: Matt 26-27; Oppstandelsen: Matt 28; Påskefortellingen: Matt 26,1-28,10.
Pinse: Pinsefortellingen Apg. 2:1-47
Lignelser Jesus fortalte: Huset bygt på fjell, Matt. 7:24-27. Såmannen, Matt. 13,1-9, 18-23. Den gode gjeteren, Joh. 10, 1-16. Den barmhjertige samaritan. Luk. 10:25-37. Den bortkomne sønnen Luk. 15:11-32. Sennepsfrøet. Matt. 13.31-32. Den rike mannen og Lasarus. Luk. 16:19-31.
Jesus helbreder: Jesus oppvekker Lasarus: Joh 11,1-44. Datteren til Jairus og kvinnen som rørte ved Jesu kappe. Mark. 9:18-26. Den blinde Bartimeus Mark. 10:46-52.
Forbønn og Guds kjærlighet: Den lille bibel: Joh 3,16; Fadervår: Matt 6,6-13:Be, så skal dere få: Matt 7,7-11.
Omsorg: David og 23. salme; De ti bud: 2 Mos 20,1-20;Den gylne regel: Matt 7,12;Det dobbelte kjærlighetsbud: Matt 22,37-40; Et nytt bud gir jeg dere: Joh 13,34. Jesus og barna Mark. 10:13-16. Jesus metter. Mark. 6:31-44.
Grunnlag og særpreg
Heim har omtrent 6000 innbyggere og deles i 4 sogn Halsa, Hemne, Heim og Vinje sogn. Halsa sogn har to kirker, Halsa kyrkje og Valsøyfjord kirke. Da Halsa og Hemne slo seg sammen til en kommune i januar 2020 ble de også slått sammen som et fellesråd.
På tettstedet Kyrksæterøra bor det c.a. 2700 innbyggere som tilhører Hemne sogn. Sentralt på Kyrksæterøra er Hemne kirke, tømmerkirke fra 1817. På Vinjeøra er det Vinje kirke fra 1821, skole og barnehage, sognet har c.a 500 innbyggere. Heim sogn har c.a 500 medlemmer og har skole og barnehage ute på Hellandsjøen, Heim kirke er fra 1884 ute på Heim. I Halsa sogn er det i overkant av 1500 innbyggere. Halsa kyrkje er ei korskirke fra 1725 og Valsøyfjord kirke er en vanlig langkirke fra 1863
Kirkekontor er i Misjonshuset Kyrksæterøra og på Liabø. Prestene jobber i lag og menighetspedagogen er felles for alle sognene. Vi setter pris på respekt for miljø og Guds skaperverk. Vi minner om at naturen skal forvaltes og skal sikre livskvalitet og livsgrunnlag både i dag og for kommende generasjoner. Derfor vil vi bruke aktivt den vakre naturen i Hemne og Snillfjord for formidling av Guds storverk i hele skaperverket. Dette skjer gjennom friluftsgudstjenester og aktiviteter ute i naturen. For å understreke dette ønsker menighetene å framstå som grønne menigheter og har sett det som mål framover i tid.
I Heim er det veldig aktivt idrettsliv og det setter vi pris på og ønsker å samarbeide og styrke alle dem som jobber med barn og ungdoms arbeide på en oppbyggende måte. Her ønsker vi samarbeide med idrettsaktiviteter, speidere bl.a. Heim menigheter ønsker å bruke trosopplæringen til å forstå og bli kjent med en fremmed kultur og skape kontakt for mer neste kjærlighet og for å oppheve fordommer. Vi ønsker å skape bedre kontakt mellom barn og unge, slik at de utvikler de kunnskapene de trenger for å bli fullverdige deltakere i nutidens og fremtidens kirke. Kulturarven skal og brukes aktivt innen for trosopplæringen. Her kan nevnes at i Hemne står en bauta til minne om Lars Røstvig som var en av Norges første misjonærer på Madagaskar i 1874. Den kan skape anledning til å bruke misjon som tema for trosopplæringen.
Vi har fra før og ønsker å ha godt samarbeide med skolene og ønsker dem velkommen i kirka. Vi har enkelte tilbud til skoleklasser og vi ønsker å tilby best mulig ulike tiltak for barn og unge i kirken. Her handler det om skolegudstjenester for alle grunnskolene hvor barnehagene også har vært til stede. Vi har også besøk i kirken fra skole og barnehager.
Hvordan vil dere organisere dere for en fornyet trosopplæring?
Heim kirkelige fellesråd har ansvar for økonomi og administrasjon av trosopplæringen i alle fire menighetene. Menighetsrådene har og et felles ansvar for plan for trosopplæringen i Heim prestegjeld og at den revideres. Fellesrådene har ansvar for budsjett for trosopplæring og sammen med menighetsrådene legger de til rette for økonomi, lokaler, planer og utstyr og ansatte/frivillige til å utføre planen. Gjennomføring av planen skjer i samarbeid mellom menighetspedagog, menighetsråd og andre kirkelige ansatte og frivillige i menigheten.
Sentrale dimensjoner
Barn og unges medvirkning
Som Guds barn ble vi i dåpen født på ny til å leve et liv i Kristus. Impulser til å leve dette nye livet ser vi som en viktig del av trosopplæringens innhold i Heim. Menigheten ønsker å møte barn og unge med respekt og anerkjennelse og gi dem rom til å utrykke seg. De skal være med i planlegging, evaluering og gjennomføring av ulike tiltak. Medvirkning må ivaretas, vi ønsker å satse på ledertrening for nykonfirmerte og bygge opp mer arbeid for aldersgruppen fra 14-18 år. I menigheten deltar barn og unge i ulike gudstjenester gjennom året, enkelte gudstjenester er mer målsatt for barn og unge, familiegudstjenester og friluftsgudstjenester i Vuttudal, Vindalsvatn og Megardssetra og temagudstjenester for konfirmanter. Det er viktig å involvere barn og unge i gudstjenester og at de får oppgaver i gudstjenestene og at de er synlige og aktive som deltakere i gudstjenestene i menigheten. De skal få synge, lese tekster, holde lys og delta aktivt i liturgier.
Hjemmet/familien
Kristen tro leves ut i hverdagen gjennom å være medmenneske og medarbeider i familien, kirken og samfunnet ut fra hver enkelt sine forutsetninger, her kan alle bidra til mer levende menighet. Menigheten ønsker å stå sammen med hjemmet om det kristne oppdrag som dåpen innebærer. Samarbeid med hjemmet er veldig viktig og menigheten vil legge til rette for at foresatte motiveres for å la kristne verdier, kristen tro og tradisjoner preger livet i familien. Vi ønsker å legge vekt på den første kontakt med familien gjennom dåp. Vi legger til rette for en god start gjennom dåpssamtale og å gjøre kjent de ulike tilbud til barn og unge som finnes i kirken. Foreldre får dåpsboka og faddere får fadderhilsen og i tillegg er det send ut brev med ulike breddetiltak til familiemedlemmer. Vi har et ønske om å involvere foreldre/foresatte, faddere og øvrig familie gjennom planlegging, evaluering og gjennomføring av de tiltakene vi har å tilby.
Gudstjenesten
Troen praktiseres blant annet gjennom bønn, feiring av gudstjeneste, gjennom lesning av Bibelen, lovsang, og i tjeneste og etterfølgelse. En innføring i troen gjennom praksis gir hjelp til å leve livet i lys av Kristi kjærlighet og nåde. Her spiller gudstjenestene stor og viktig rolle. Det skal legges til rette for et mangfold av kultur aktiviteter i kirken som stimulerer til deltakelse og kreativitet, som skaper identitet og tilhørighet og som beriker innbyggernes hverdag. Her ser vi for oss Gudstjenester med lokale temaer, som bærer preg av historien og nutiden. Vi ønsker høy kvalitet i trivelige samvær i Kirken hvor alle finner seg på hjemmebane i Guds hus og i Guds familie. Gudstjenesten har en sentral plass i trosopplæringen. Alle breddetiltak skal knyttes til gudstjeneste i menigheten enten i form av deltakelse i gudstjeneste eller ved at gudstjenestelige elementer inngår i samværene vi har f.eks. bønn, sang, liturgier, lystenning og lignende. Vi ønsker at barn og unge og familien blir kjent med gudstjenesten og deltar i gudstjenesten som medliturger, tekstleser, i prosesjon, som lysbærer, eller med sang og drama. Vi ønsker å legge til rette for de yngste barnene trives i kirken med å ha tegneutstyr og bøker tilgjengelig. Vi setter pris på kirkekaffe etter gudstjenesten til å skape kontakt og fellesskapsfølelse. Det er viktig at barn og unge sammen med hele familien opplever tilhørighet i menigheten gjennom aktiv deltakelse i gudstjenesten og blir tatt med i planlegging og evaluering av gudstjenestene.
Oppfølging av frivillige medarbeidere
Vi ser frivillige som en sentral ressurs i trosopplæringen, Medlemmene i menigheten skal få bidra med sin kompetanse, nådegaver og interesser for å styrke tilhørighet og ikke minst styrke menighetslivet og utvikle tjenesten i kirken. Vi har nu en del frivillige og ønsker å få tak i flere, det skjer gjennom kontakt med enkelte personer eller grupper, for eksempel konfirmantforeldre. For å styrke frivillige arrangerer vi samvær for dem i en frivillighetsfest sammen med menighetsrådene en gang i året. I tillegg får de oppfølging gjennom samtale og kontaktmøter av menighetspedagog, prester og enkelte personer fra menighetsrådene.
Tverrfaglig samarbeid
Tverrfaglig samarbeid er viktig for å nå målene vi har sett i menighetens trosopplæring. Alle i staben skal bidra etter sin kompetanse og evner til å midle av sin erfaring eller nådegaver. Samarbeid er viktig under planlegging, gjennomføring og evaluering.
Samarbeid med b/u organisasjoner
Vi ønsker å samarbeide med andre kristne lag, organisasjoner og menigheter i vårt område. Vi ser dem som er ressurs for vår menighet som kan bidra til en økt deltakelse i kirkelivet og rikere menighetsliv. Det kan være aktuelt med felles gudstjenester, besøk fra andre kristne o.s.v. Vi ønsker å øke økumeniskt arbeid med felles gudstjenester hvor andre kristne menigheter deltar. Vi ønsker oss økt deltakelse, bedre kunnskap om kristen tro og vi ser det som viktig å kjenne anndre kulturer.
Kommunikasjonsarbeid
Her har vi store utfordringer med å nå til alle aldersgrupper vi skal jobbe mot, dette gjelder særlig de eldste i målgruppen. Vi skal drive kommunikasjon mot de målgruppene som vi sliter mest med. Ledertrening er aktuell for fjorårets konfirmanter og bygge opp. Både det tradisjonelle og det nyskapende skal være til stede og skal ha gode levevilkår. Vi ønsker å bruke internettet aktivt innen for trosopplæringen. Den nye hjemmesiden spiller her en viktig rolle. Der ønsker vi at barn og ungdom får sin plass og sitt ansvar. Vi ønsker oss et team av ledere som kan bygge opp trosopplæringen i menigheten. Vi ønsker å være aktiv og levende i kirken og øke antall nyetableringer, styrke eksisterende kirkeliv og øke rekrutteringen av frivillige med nyskaping, mangfold og livsutfoldelse. Menighetene i Hemne og Snillfjord har eget menighetsblad c.a. 6 ganger i året og i tillegg bruker vi den nye hjemmesiden og skriftlig materiale i form av brev og brosjyrer som sendes ut før ulike tilbud og tiltak. Vi ønsker å øke tiltak i kirken for den eldste målgruppen i trosopplæringen det kan være for eksempel gudstjenester som har aldersgruppen 14-18 som målgruppe. I kirken, skal fantasien og skapergleden ha fritt spillerom i et raust menighetsliv. Det viktigste er å prøve og skape kontakt, være medmennesker og bygge grunn for trivsel og vekst i kirken.
Inkludering og tilrettelegging
De fysiske forholdene i kirkene er tilrettelagt for rullestolebrukere og alle kirkene har teleslynge. I konfirmasjonsundervisningen blir det tilrettelagt for individuell opplæring når det er aktuelt. Her er det viktig at alle blir sett og at det blir tilrettelagt for alle og at de får oppleve tilhørighet i kirken. Vi ønsker å fremme opplevelsen av egenverd og legge tilrette for at barn og unge kan se og tolke sin verden som skapt, elsket og holdt oppe ved Guds kjærlighet. Vi ønsker at alle barn og unge skal arbeide med å finne et språk for sin egen livs- og troshistorie i lys av troen på den treenige Gud de er døpt til. Dette kan være tema og erfaringer fra familie, oppvekst, skole og kirke.
Diakoni
Menighetene har ikke en diakon. Men diakoni er en fellesoppgave for alle ansatte og frivillige i menigheten. Her ønsker vi at alle barn skal bli møtt og tatt vare på slik de er og de skal få erfare trygge og inkluderende fellesskap. Alle som har lederansvar skal framstå som omsorgsfulle, tydelige med blikk for den enkelte. Vi legger vekt på å fange opp barn med erfaringer med belastninger, krenkelser og overgrep og forebygge dette. Vi ønsker å gi hjelp og støtte til alle som trenger ei hand. Vi skal representere en åpen og omfavnende kirke som viser stor omsorg for alle. Vi ønsker å møte mennesker der de er og ta vare på hverandre på en god kristelig måte. Konfirmantene deltar på fasteaksjonen hvert år og omsorg og diakoni er tema under konfirmasjonsundervisningen.
Musikk og kultur
Kultur skal brukes som en skapende kraft i kirken og lokalsamfunnet. Kirken er bærer av tradisjoner og kulturarv. Vi har et ønske om å formidle tradisjon og kulturarv som uttrykk for og som innbydelse til tro. Vi setter pris på kultur og musikk i kirkelige sammenheng og tar med glede i mot alle som ønsker å bidra i gudstjenestene med musikk eller kulturverk. Musikk og kultur skal ha en sentral plass under trosopplæringen til menigheten. Vi har god erfaring med at barn og unge driver med ulike former av musikk og drama. Gjennom sang, drama og kunst kan barn og unge sette ord på trosrelaterte spørsmål og undringer og utrykke sin tro og tilhørighet i menigheten.
Misjon
Kirken skal bære fram det gode budskap gjennom sitt nærvær og sine ord og handlinger. Barn og unge skal føle at de tilhører et globalt felleskap med et oppdrag fra Jesus Kristus om at gjøre alle folkeslag til disipler. Her settes det vekt på at konfirmantene blir kjent med dette.