Musikk på St. Cecilias dag

Kantor Colin Smith feirer musikkens skytshelgen, fredag 22. november. Smith spiller et program i Kampen kirke med orgelmusikk skrevet av komponister som også var født på - eller omkring - 22. november, fordi det gir en del interessante musikkstykker som ellers ikke ville bli satt i sammenheng med hverandre. Da blir det (bl.a.) musikk fra Benjamin Brittens opera "Gloriana", en kjent Ragtime av Scott Joplin, Purcells berømte Trumpet Tune og stykker av modernisten Alfred Schnittke, pluss musikk av Bachs sønn Wilhelm Friedemann, erkeromantikeren Karg-Elert, Louis den 14.s hoffkomponist Jean-Baptiste Lully og Spanias nasjonalkomponist Manuel de Falla.

St. Cecilia var en av den tidlige kristne kirkes første martyrer. Hun nektet å følge sine foreldres ønske om å gifte seg med en (ikke-kristen) adelsmann i Roma på 200-tallet. Hun ble dømt til døden og henrettet. En senere gregoriansk sang til hennes ære begynner med ordene "Cantantibus organis, Cecilia virgo" som betyr "Mens instrumenter (eller: musikere) spilte, sang jomfruen Cecilia til Herrens ære". Mange århundre senere ble dette tolket på den måten at hun ble til musikkens (og musikernes) skytshelgen, og hennes minnedag, 22. november, ble feiret over store deler av Europa, spesielt i England og Tyskland. Fremtredende komponister skrev større og mindre verk til hennes ære, bl.a. Händel, Purcell og Britten. Festlighetene tok til på 1600-tallet og har fortsatt uavbrutt inn i vår egen tid.

Etter konserten blir det anledning til en prat over en kaffekopp og kjeks i kirkens sakristi.   

Kontaktinformasjon for Kampen menighet

Kampen kirke ligger i Bøgata 1, på Thorbjørn Egners plass.

Kontor/post: Ekebergveien 1C, 0192 Oslo. Kirken: Bøgata 1, 0655 Oslo. Menighetshuset: Normannsgata 55, 0655 Oslo.

E-post: post.kampen.oslo@kirken.no Telefon: 23 62 91 60. Telefon- og besøkstid: Man–Fre 10–14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"