Gro og arbeidersanger i orgelbrus

Første mai var det fint besøk i Sagene kirke. Gro Harlem Brundtland gjestet nordkantens katedral og delte tanker i samtale med Sturla Stålsett. Arrangementet var en del av Hollenbach-festivalen, som har som formål å samle inn penger til oppgradering av orgelet.

Kantor Stein Skøyeneie ønsket Gro og en smekkfull kirke velkommen til festivalen. Han spilte musikk av Johannes Haarklou, Edvard Grieg og Bach.  Dagen til ære improviserte han over kjente arbeidersanger.

Felles verdier

Gro kunne fortelle den lydhøre forsamlingen at hun hadde vært i Sagene kirke en gang før. Men hun har vokst opp og bodd på en annen kant av byen og er mer kjent med Uranienborg, Bygdøy og Domkirken. Hun løftet frem samhold, felleskap og solidaritet som fellesverdier mellom kirke og arbeiderbevegelse. –Det er verdier jeg har funnet trygghet i og tror på, fortalte Gro.

Ansvar og uavhengighet

-Hvor henter du styrken fra? spurte Stålsett. –Det spørsmålet har jeg aldri fått før, svarte Gro til latter fra kirkerommet. Hun fortalte om en oppvekst i et hjem og framfylkingen der ansvarsfølelse, kritisk tenkning og uavhengighet hadde gjort henne rustet til å takle livets utfordringer.

Mye gjenstår for å redde skaperverket

Stålsett minnet om at mange katedraler er bygget av arbeidere som aldri fikk se det ferdige resultatet og menneskers behov for å stå i en større sammenheng. Gro responderte med å snakke om det ansvaret vi har for fremtidige generasjoner. –Folk ble ikke klar over miljøutfordringene før for 40-50 år siden. Mye har skjedd, og mye gjenstår for å redde kloden, eller det kirken kaller skaperverket, sa hun.

En gang i fjerne tider

Menighetsrådsleder Heidi Haugstad holdt en innstendig og underholdende appell for innsamling til oppgradering av orgelet. –For den som gir en tilstrekkelig slant, er det mulighet for å få navnet inngravert i en av orgelpipene, lovet hun. Kantor Stein Skøyeneie demonstrerte at orgelet kan skape fantastisk musikk også i dag. Et av høydepunktene var da alle reiste seg og sang ”En gang i fjerne tider”.

Kirken og sosialdemokratiet

Etter sokneprest Knut Ryghs forbønn og velsignelse, holdt leder av Sagene Arbeiderparti, Jørgen Foss, en avsluttende tale. Han understreket hvordan kirke og sosialdemokrati går hånd i hånd, og at i Sagene kirke er og har alle vært velkommen. Foss sitter også i orgelkomiteen og Oslo bispedømmeråd.

Kontaktinformasjon for Kirkelig fellesråd i Oslo

Akersbakken 32, 0172 Oslo
Sentralbord: 23 62 90 00 Kirketorget:  23 62 90 09

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"