Jul(ekak)a som varer helt til påske

Dette er oppskriften til en julekake fra Dresden i Tyskland som garantert ikke blir fuglemat i begynnelsen av januar: Dresdner Christstollen. Pakket lufttett i aluminiumsfolie og lagret kjølig holder den gjerne til påske og vel så det!

Jul(ekak)a som varer helt til påske

Du trenger:

1 kg mel

100 g fersk gjær eller 2 poser tørrgjær for søt bakst

5 dl melk

200 g sukker

450 g smør (gjerne halvparten usaltet) + 100 g usaltet smør til pensling

500 g rosiner

150 g korinter

200 g mandler

150 g sukat

100 g apsikat

½ ts muskat

½ ts kardemomme

revet skall av ½ sitron eller noen dråper sitronaroma

noen dråper mandelaroma

 

100 g perlesukker

2 ss vaniljesukker

125 g melis

 

1 kg mel, 200 g sukker, muskat, kardemomme og aroma blandes. Lag en grop i melet og ha i 100g smuldret gjær og 1 dl lunken melk. Strø over litt mel. Når gjæret ”bryter gjennom” mel-laget, ha i 4 dl lunken melk blandet med 450 g smeltet smør. (Obs: Pass på at temperaturen ikke er høyere enn ca kroppsvarm.) Elt sammen, la stå tildekket til heving i 45 min.

(Ved bruk av tørrgjær blandes mel, sukker, tørrgjær, krydder og aroma, melken tilsettes, elt sammen, tilsett deretter smeltet smør – pass på temperaturen, s.o.)

Rosiner og korinter skylles evt. i varmt vann, mandler hakkes eller grovmales. Alt dette blandes i deigen, dessuten sukat og apsikat, muskat. Elt lett sammen, la stå til heving i ca 45 min.

Form 1-3 leiver, alt etter ønsket størrelse. Det blir forresten ekstra godt om en legger en stripe god marsipan på deigflaten før den brettes og formes! Legg bakepapir i langpanne, legg leivene ved siden av hverandre og stek dem på 180 grader i 45-50 minutter.

Smelt 100 g usaltet smør, pensle de varme leivene med smøret og strø over 100 g perlesukker, så en blanding av 2 ss vaniljesukker og 125 g melis.

Smaker best etter minst to ukers lagring, og så til påske! Minst!

Hilsen Heinke

Dele-knapper kan ikke vises uten at du samtykker til bruk av funksjonelle cookies. For å gjøre dette må du trykke på knappen helt nederst i venstre hjørne og marker sjekkboks for funksjonelle cookies og deretter klikke på \"Oppdater samtykke\". Evt. klikk på \"Godta alle cookies\" for å godta alle kategorier av cookies. Deretter må du laste siden på nytt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"