Du trenger:
1 kg mel
100 g fersk gjær eller 2 poser tørrgjær for søt bakst
5 dl melk
200 g sukker
450 g smør (gjerne halvparten usaltet) + 100 g usaltet smør til pensling
500 g rosiner
150 g korinter
200 g mandler
150 g sukat
100 g apsikat
½ ts muskat
½ ts kardemomme
revet skall av ½ sitron eller noen dråper sitronaroma
noen dråper mandelaroma
100 g perlesukker
2 ss vaniljesukker
125 g melis
1 kg mel, 200 g sukker, muskat, kardemomme og aroma blandes. Lag en grop i melet og ha i 100g smuldret gjær og 1 dl lunken melk. Strø over litt mel. Når gjæret ”bryter gjennom” mel-laget, ha i 4 dl lunken melk blandet med 450 g smeltet smør. (Obs: Pass på at temperaturen ikke er høyere enn ca kroppsvarm.) Elt sammen, la stå tildekket til heving i 45 min.
(Ved bruk av tørrgjær blandes mel, sukker, tørrgjær, krydder og aroma, melken tilsettes, elt sammen, tilsett deretter smeltet smør – pass på temperaturen, s.o.)
Rosiner og korinter skylles evt. i varmt vann, mandler hakkes eller grovmales. Alt dette blandes i deigen, dessuten sukat og apsikat, muskat. Elt lett sammen, la stå til heving i ca 45 min.
Form 1-3 leiver, alt etter ønsket størrelse. Det blir forresten ekstra godt om en legger en stripe god marsipan på deigflaten før den brettes og formes! Legg bakepapir i langpanne, legg leivene ved siden av hverandre og stek dem på 180 grader i 45-50 minutter.
Smelt 100 g usaltet smør, pensle de varme leivene med smøret og strø over 100 g perlesukker, så en blanding av 2 ss vaniljesukker og 125 g melis.
Smaker best etter minst to ukers lagring, og så til påske! Minst!
Hilsen Heinke