STJERNA - årets juleutstilling og julehilsen

Hva om Jesus ble født på Holmlia - i 2019? Årets juleutstilling i Holmlia kirke plasserer julefortellingen i vårt eget nærmiljø. Les mer om den spennende utstilingen, og også årets julehilsen.

Årets julehilsen, STJERNA, er et undringsbilde. Og det er jeg som undrer meg, sier Liv Skaare, kunstneren bak årets juleutstilling, hvor også årets julehilsen fra Holmlia kirke, er hentet fra. 

 

Jeg undrer meg over hvordan de opplevde å få vite at det skulle bli født en ny konge, den gangen for ca 2000 år siden. De hadde jo en konge! Herodes. Han var visst en ekkel type. De andre barna i søndagsskolen kalte ham slemmekongen. Jeg tror han ble mest redd da han hørte at det skulle komme en ny konge. Hva skal jeg gjøre, da? tenkte han sikkert. Jeg syntes det var rart at han ikke visste noe om at en konge skulle bli født. Ville det ikke vært naturlig at han ble født i kongeborgen? Ikke rart at de tre vise ikke dro innom ham på tilbakeveien, tenkte jeg. De var modige, de tre. Slik satt jeg og undret meg da jeg var liten.

Så undret meg på hvordan en stjerne egentlig lyser? Vi pleier jo å tegne stjerner slik at det ser ut som om det er spisser som går ut fra et punkt, som for eksempel pentagrammet, den femtaggete stjerna. Men er det ikke egentlig slik at stjerna burde se omvendt ut? Burde den ikke lyse mer og mer, ikke bli tynnere og tynnere i strålen? Når vi lar solen leke i et speil, blir speilet for lite, vi får bare en liten firkant av sollys å leke med på en husvegg. Resten av strålene er utenfor speilets firkant.

Jeg vil lage en stjerne, tenkte jeg. Jeg vil bruke mange farger, slik som Munch gjorde med Solen i Aulaen. Og glass. Og speil! Så tok jeg en hammer og slo midt i et firkantet speil.

Fra midten stråler det mer og mer. Jeg tok noen av speilstrålene og begynte å lage STJERNA.

Jeg undret meg også over de tre vise menn. De kom fra øst, står det. Men ellers står det svært lite om dem.

Kom de samtidig? Hvor møttes de? Var de tre? To? Fem? Vi hører jo bare om tre gaver, men kanskje den ene hadde med to? Kom alle sammen fra øst? Eller kom de fra alle de verdenshjørnene en kjente på den tiden, Asia, Europa og Afrika - slik det har vært vanlig å tenke seg. Var de konger? Hvis ikke, hvorfor kaller vi dem det? Hadde de med seg kartruller på reisen. Dro de helt alene? Hvor sov de? Var de rike? Var en gammel, en ung og en midt imellom, slik maleriene viser. Hvis de begynte reisen sin sittende på en kamel når stjerna begynte å skinne, da Jesus ble født, kan de jo ikke ha bodd så langt unna, undret jeg. Det er jo bare to uker fra julaften til den 6. januar, som kalles Helligtrekongersdag. Eller oppdaget de tre vise menn stjerna mye tidligere, fordi de egentlig var astronomer og derfor veldig observante i sin jakt på nye himmellegemer? Hvor høyt på himmelen sto egentlig den stjerna?

 

Det var i det hele tatt veldig mye å undre seg over.

De tre vise hadde nok også lurt på en masse omkring dette, og kanskje satte de seg ned og diskuterte dette. De skulle jo også bli enige om hva de skulle gjøre. Hva skulle de si når de traff foreldrene til den nye kongen? Hva skulle de si til kong Herodes? Skulle de i det hele tatt informere ham om det de opplevde? Kanskje viste de hverandre gavene de hadde med seg. Men hvor satt de og snakket sammen? I sanden i ørkenen? Rundt et bord på et vertshus?

Ja, tenkte jeg, de må ha et bord å samles rundt!

Det som samlet dem, var jo stjerna.

Og slik ble stjerna til et bord. Et stjernebord.

Men de måtte jo også kunne sette seg. Jeg fant tre forskjellig krakker, en fra 60-tallet, en fra 70-tallet og en fra det siste ti-året.

Stjernebordet og stolene er blitt til midtpunktet i årets juleutstilling i Holmlia kirke. Utstillingen består kun av undrings-bilder fra hendelsene den gangen.

Hvor kunne for eksempel stallen ha vært her på Holmlia? Det var jo der de hadde dyra. Trekkdyra. Våre trekkdyr kommer til togstasjonen.. Hvor kommer englene fra? Kanskje svever de inn over Hvervenbukta syngende Ære være Gud i det høyeste mens de nærmer seg Holmlia senter? Og der, nedenfor Kings Pub, på sletten ved skulpturen til Bård Breivik, er noen ute og holder vakt. De går mellom alle husene, snakker med folk og passer på oss. Natteravnene. Og sannelig, der kommer de tre vise menn ned gangveien fra Tirilltoppen, østfra, på vei mot togstasjonen hvor det nylig er født en frelser som kalles Under, Rådgiver, veldig Gud, Fredsfyrste.  

 

Undrings-bildene bare kom - ett etter ett.

Rundt stjernebordet er også en fjerde stol. Den er ikke så fin, litt rusten og godt brukt - siden 50-tallet. Her kan du tenke deg at du selv kan slå deg ned. Hva ville du fått høre da? Hvilke fortellinger og opplevelser ville du blitt innviet i? Hvilke filosofiske betraktninger?

Det måtte ha vært litt av en opplevelse!

 

Ser du godt etter på STJERNA, finner du et knippe små uslepne smykkestener jeg fikk for over 50 år siden av en gammel bestemor i Brasil. Hun kom inn til meg sent på kvelden med en liten skinnpose, helte hele innholdet i nattkjole-fanget mitt og sa: De er til deg. Du finner også noen «diamanter» fra en ødelagt brosje jeg fikk til konfirmasjonen, bitene fra en vakker knust kaffekopp, en rosenkvarts fra en potteplantepynt i et tv-studio, perlemor-mosaikk og restene av fatet vi pleide ha Delfiakaken på når det var nyttårsaften. Det var jeg som mistet det.. Du finner speil, naturligvis, og de slanke delene fra noen små likørglass som dessverre sto altfor langt utpå kanten..

Men hvordan skulle jeg få STJERNA til å eksplodere av lys? Da kom jeg på det: de to bilene som kjørte inn i hverandre. Ingen mennesker ble skadet, men begge frontrutene eksploderte. Det ble til små glasskrystaller. Jeg hadde fremdeles restene.

Jeg har laget meg et sted der jeg kan ta vare slike ting jeg får eller finner på min vei. Det er derfor jeg har fått til å lage denne STJERNA.

Og fordi jeg fremdeles

 undrer meg.

 

Gledelig og god jul!

Liv Skaare  

 

PS.: jeg tror det kalles ombruk.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"