Orgelkonsert med tidebønn tirsdager kl. 13.00.

Hver tirsdag kl 13 spiller kantor Stein Skøyeneie en orgelkonsert på det historiske Hollenbach-orgelet i Sagene kirke. Konserten er gratis, og kan kombineres med en påfølgende kort tidebønn. Her finner du månedens program. Velkommen!

Kjære konsertvenn!

Sesongen 2020/21 er i gang og jeg sender dere informasjon om septembermånedens konserter. Vi går inn i 10. sesong og det skal markeres med festkonsert tirsdag 13. oktober. Det var søndag 10.10.10 vi gjenåpnet Sagene kirke etter fem års stengning pga. rehabilitering. 10 år har gått og jeg har spilt orgelkonsert hver tirsdag siden den første; 12. oktober 2010. Med unntak av sommer- og coronatiden. Mange hundre konserter har det blitt. Og mange tusen publikummere har besøkt konsertene. Håper du notere deg tirsdag 13. oktober kl. 13. Da er nettopp du, som hver måned mottar orgelbrevet, invitert som min gjest.

tonseth.jpg
Foto: Cappelen Damm

1. september og et spennende Bachprogram skal får du høre denne tirsdagen, med noen av hans fineste orgelverker som kanskje ikke spilles så ofte. En kreativ skikkelse i vårt nærmiljø var forfatteren Jan Jakob Tønseth som døde i 2018. Tønseth ble født 1. september 1947 i Oslo og debuterte med diktsamlingen Kimærer i 1971, bare 24 år gammel. Romantrilogien om Hilmar Iversen ble i årene 1992-2002 hans gjennombrudd som forfatter og fikk strålende kritikker. I 2006 kom novellesamlingen Von Aschenbachs fristelse, og i 2013 ga han ut sin siste roman, Prosten. Seinerekom diktsamlingen Muntre dødsdikt og andre dikt i 2015. Mellom drøm og nærvær – samlede dikt, ble utgitt i 2017. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen. Tønseth ble begravet fra Sagene kirke 26. 10 2018, og jeg spilte et Bach-program. Ved dagens konsert, som ville vært hans 73. fødselsdag, vil jeg hedre forfatteren ved å spille et nytt Bach-program. Du får høre fantasi og fuge c-moll, som jeg spilte ved gravferden, de 6 Scüblerkoralene og den store Pièce d'Orgue. Joakim Moen Tønseth, forfatterens sønn, vil lese noen av farens dikt.

8. september i 1841 ble den tsjekkiske komponisten Antonín Dvořák født. Med det så fødes også en stor leverandør til den tsjekkiske nasjonalromantikken. Dvořáks musikk er høyt skattet over hele verden. Og symfonien «Den nye verden» er like populær i konsertsalene som Beethovens skjebnesymfoni og Schuberts ufullendte. Dvořák studerte orgel i sine unge år og avla en eksellent eksamen. Han skrev i den tiden 8 karakterstykker for orgel. Og de vil jeg spille på denne dagen som er hans fødselsdag. Jeg søkte på internett etter andre orgelkomponister med fødselsår 1841. Og konstaterte at det må være det året vårherre glemte å lage orgelmusikk-komponister. Nei, plutselig dukket det opp én. I Sverige, i Visby på Gotland, der så den lille Elfrida Andrée dagens lys. Et drøyt halvår før Dvořák ble født. Elfrida ble etterhvert komponist og dirigent, og en markant domorganist i Gøteborg. Her skrev hun orgelmusikk i både stort og lite format. Og side om side med Dvořáks musikk jeg skal framføre hennes orgelsymfoni nr. 2 h-moll. Et stort og ruvende verk i beste romantiske stil. Bli med å markere to 1841-ere. Jeg garanterer velklang for øret.

15. september skal vi markere en stor norsk høytid cirka en og en halv måned på etterskudd. Jeg snakker om olsok, 29. juli. Dagen til minne om Hellig Olav.

Hver sommer da jeg var ung så besøkte vi familien vår i Trondheim. Det var en staselig uke. Vi var ofte innom Ringve, Erkebispegården og Nidarosdomen, dro til Munkholmen, så spelet på Stiklestad, spiste fiskego´biter i Ravnkloa, koste oss med tekak´ på Erichsen konditori i Nordre gate og så plukka vi med oss mange kurver trønderbær på vei til Oslo igjen.

orgel1.jpgorgel2.jpg

Foto: Stein Skøyeneie

Men størst for meg var Olavsdagene. Det sydende livet i Nidarosdomen med gudstjenester og konserter. Jeg var i domkirken nesten hver eneste dag, og husker ennå mange av opplevelsene. Den legendariske domorganisten Ludvig Nielsen var drivkraften. Og hans orgelkonserter ga meg inspirasjon og kunnskap. Og så en dag, jeg var 15 år, da fikk jeg spille. Det enorme Steinmeyerorgelet og den digre domen «var min». Flere timer spilte jeg. Helt alene i den store domen. Og plutselig dukket munken opp! Det var en nifs opplevelse som jeg skal fortelle til dere som kommer til konserten. Programmet jeg skal spille denne tirsdagen blir hva Ludvig Nielsen spilte på en av konsertene i domen under Olavsdagene i 1976.

22. september har programmet fått tittelen feriedrømmer. For de av dere som var tilstede 17. september i fjor så husker dere kanskje programmet ferieminner fra Norge. En kavalkade hvor vi reiste fra Nordkapp til Lindesnes med orgelmusikk og fotografier. Og reiseleder «i bussen» var diakon Anne Marie. I år var planen å skape ferieminner fra Norden. Men det må bli feriedrømmer, for koronaen ville det slik. Vi skal besøke de fem nordiske landene, og få høre vakker og ganske sjeldent framført orgelmusikk. Turen i år blir med luftballong uten å lande noe sted før vi ser spiret på Sagene kirke igjen. Det blir en luftig seilas - garantert koronafri. Bli med!

29. september spiller jeg igjen et Bach-program. Jeg startet sesongen med Bach. Blant annet hans 6 Scüblerkoraler. Og det er Bachs koralmusikk som skal prege denne høsten. I løpet av tre konserter skal jeg spille hele hans orgelbüchlein. Det er 45 helt unike komposisjoner, alle forankret i en av datidens kjente melodier. Samlingen starter med musikk for adventstiden og spiller seg igjennom hele året. Et musikk-testamente å lene seg på.

På grunn av omstendighetene så blir det dessverre ingen kaffe og bevertning ved septemberkonsertene. Men kiosker og kafeer i nærområdet holder åpnet.

Vil noen du kjenner stå på epostlisten så send meg et varsel. Ønsker du ikke lenger å stå på listen, meld fra.

Hver tirsdag kl. 13 i Sagene kirke. Det er gratis. Vel møtt!

Alt godt, Stein

Smittevern

Vi ønsker å sikre gode rutiner for smittevern. Har du nyoppståtte symptomer på luftveisveisinfeksjoner eller er i karantene skal du ikke delta på konserten. Men vi ønsker deg med glede tilbake så snart du er frisk og ute av karantene. Alle som deltar på konserten må vaske hendene med antibac før de setter seg. Dispenser med antibac finner dere ved inngangen til kirka. Vi ber om at alle som ikke er i samme husstand sitter med minst 1 meter avstand i de benkeradene som er i bruk. På grunn av eventuelt behov for smittesporing må vi registrere navn og telefonnummer til alle som kommer til konserten. Navn og telefonnummer skriver du på en lapp du får utdelt av kirkevakten. Er dere flere i en husstand, skriver dere ned alles navn, men bare ett telefonnummer. Opplysningene legges i en forseglet urne ved utgangen, etter konserten, og slettes etter 10 dager. Vi har anledning til å slippe inn 120 besøkende.

Orgelkonsertplakat septembermåned-page-001.jpg

 

 

Kontaktinformasjon for Sagene og Iladalen menighet

Sagene kirke ligger i Dannevigsveien 17, midt på Sagene torg. Ila kirke ligger i Søren Jaabæksgate 5.
Kontoradresse: Ila kirke. Søren Jaabæksgate 5, 0460 Oslo. 

E-post: post.sageneogiladalen@oslo.kirken.no Telefon: 23629290 Telefon- og besøkstid: Man-Tor 10-14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"