Velkommen til Ila kirke, og til lykke med beslutningen om å gifte dere! Noen velger å inngå ekteskap i kirken, andre kommer hit etter en borgerlig vigsel for at samlivet skal bli velsignet. Ila kirke rommer en vakker og intim gudstjeneste for denne dagen. Denne kirken er bygget i 1941. Her har mennesker i nesten 75 år kommet og markert viktige merkedager i livet. Her har man døpt barn, her har mange tatt farvel med sine kjære, og her har man forpliktet sin kjærlighet. Nå er det dere som velger å stå framfor Gud vår skapers ansikt og i vitners nærvær og gi hverandre deres « JA».
Vi som er satt til å forvalte denne koselige kirka i naturskjønne omgivelser gleder oss over alle som gifter seg her. Vi ønsker at dette skal fortsette slik i hundrevis av år framover. For å kunne ta i mot flest mulig brudepar, og for å ta vare på kirkens egenart som et gammelt og hellig rom, har vi utformet noen retningslinjer for vigslene. Vennligst legg merke til disse når dere planlegger.
1. Hva med pynt og tid i kirken?
Det er avsatt avgrenset tid til hvert bryllup.Det betyr at det ikke er tid til å rigge opp eller ned utstyr og dekorasjoner mellom vigslene. Kirken er vakker slik den er. Det tennes lys og det er to store lange blomstervaser som dere kan sette egne blomster i.
2. Musikkinnslag av venner og bekjente
Mange har venner eller bekjente som spiller og synger. Det er hyggelig med slike musikkinnslag så lenge det passer inn i rammen. Det er tid til to korte eller ett litt lengre musikkinnslag i løpet av vielsen.
3. Øvelser med presten i kirken
Hvert brudepar vil få anledning til å møte presten i kirken en gang før bryllupet. Det viktigste da er at prest og brudepar får snakket sammen og planlagt vielsen. Vi ber derfor om at andre involverte ikke møter til dette møtet med mindre det er gjort klare avtaler på forhånd. Mange ønsker at brudens far følger henne opp midtgangen, og vil øve på dette. Vår erfaring er at dette ikke er nødvendig å øve på, og det settes ikke av tid til det.
4. Hvem skal vie oss og hvem skal spille?
Vi gjør oppmerksom på at vi utarbeider vår turnus for kun noen måneder av gangen. Vi ber derfor om forståelse for at vi ikke alltid vet hvem som skal være prest og spille før det er et par måneder igjen til bryllupet. Det vanligste er at presten tar kontakt 3-5 uker i forkant av vielsen. Vi forsøker selvfølgelig å svare på spørsmål tidligere, men da blir det mer av generell art.
5. Kan vi sette på ringer i kirken?
Ja, hvis dere vil kan dere sette på ringer i kirken. Det er blitt en vanlig skikk, som alterboken har et formular for.
6. Hva med salmer?
Prest og kantor vil kunne hjelpe dere med valg av salmer. Det følger et forslag til salmer på slutten av dette dokumentet.
7. Kan brudeparet komme inn sammen i kirken?
Mange tror at eneste mulighet er at far følger bruden opp kirkegulvet, men det er faktisk en nyere tradisjon i Norge. De gamle alterbøkene sa at paret skulle komme inn sammen. Det er kanskje den mest naturlige måten å gjøre det på også i dag. Tenk gjennom hvordan dere ønsker dette skal være. Det blir slik som dere vil.
8. Hva med tekster og tekstlesere?
Det er noen tekster som skal leses i vielsen. Dere finner tekstene sammen med annen informasjon på http://www.kirken.no/nb-NO/bryllup/. Dere må gjerne komme med ønsker om hvilke tekster dere ønsker skal leses. Hvis det er noen gode venner, eller noen i familien som skal lese, vil det være med på å berike vigselen. Dersom dere ønsker at noen også skal lese et dikt eller liknende, så er det mulig å erstatte ett av musikkinnslagene med dette.
9. Er det lov å kaste ris på brudeparet som kommer ut kirkedøren?
Nei, det er ikke lov til å kaste ris, konfetti, blomster eller andre ting på brudeparet når de kommer ut kirkedøren. Det er heller ikke lov å kaste blomster, ris, eller konfetti på gulvet inne i kirken. Heliumballonger er strengt forbudt inne i kirken.
10. Hva med vigselsdokumenter?
Når dere mottar prøvingsattesten fra Skatt Øst, må den sendes i original til vårt kontor. Vi har ikke lov til å vie dere uten at papirene er i orden.
Adressen er: Sagene og Iladalen menighet, Søren Jaabæksgate 5, 0460 Oslo
11. Parkering utenfor Sagene kirke?
Utenfor Ila kirke er det parkeringsplass med plass til et visst antall biler. Ledige parkeringsplasser kan nyttes under vielsen. Vi ber likevel om at man viser hensyn til biler som står parkert utenfor kirka fra før og følger normale trafikkregler.
12. Kom presis til vielsen
Vi ber om at dere tar hensyn til et strikt tidsskjema, og kommer presis til vielsen så eventuelle andre vielser ikke blir forsinket.
Vi ønsker dere lykke til med planleggingen, og ser frem til å møte dere!
Med vennlig hilsen
Prester, kantorer, og øvrig stab i Sagene og Iladalen sokn
Forslag til salmer og sanger til bruk i vielser og velsignelse av inngått ekteskap
651 Kjærlighet fra Gud
652 Å Gud, velsigna desse to
653 Herre over alle slekter
654 Han vil vera med dykk alltid (fin som solosang)
655 Guds godhet sang i sinnet
656 Kjærleik er gleda undeleg sterk
657 No vender Guds kalenderblad
233 Kjærlighet er lysets kilde
482 Deg å få skode er sæla å nå
734 Guds kjærleik er som stranda og som graset
840 I denne fagre sumarstid
409 I dine hender, Fader blid
1 Herre Gud, ditt dyre navn og ære
108 Vår Gud han er så fast en borg
308 Nå la oss takke Gud
801 Nå er det morgen
320 Ærens konge, nådens Herre (Melodi fra Beethovens 9. symfoni)
232 I all sin glans nu stråler solen
296 Himlen blåner for vårt øye
841 Den blomstertid nå kommer
292 Den prektigkledde sommerfugl
Utenom salmeboka:
To livsveier krysset hverandre (Samba) Vidar Kristensen (T) og Yngve Sporild Breievne (M) (2014)
Eivind Skeie har flere salmer på http://bryllupssalmer.tekstogtone.no/#home