Kirkens klokkespill

Uranienborg kirkes klokkespill spiller en melodi hver tredje time gjennom dagen. Det er klokkespillkonsert hver første søndag i måneden og ved høytider. Klokkenist er Laura-Marie Rueslåtten.

I 2004 ble Uranienborg konsertklokkespill innviet som landets niende. De 37 klokkene er laget av bronse. Klokkene er støpt av sjette generasjon klokkestøper hos det anerkjente støperiet Olsen Nauen i Tønsberg, landets eneste klokkestøperi som ble etablert i 1844. Den tyngste klokken i Uranienborgs klokkespill veier 1600 kilo, og den letteste 14 kilo.

Konsertklokkespillenes historie

På 1300-tallet, da tårnurene kom, ble det vanlig å koble flere klokker til tårnuret og på denne måten spille en enkel melodi før timeslaget. Disse melodiene blir kalt ritorneller. På 1500-tallet kom de første klokkespill som ble tilkoblet et mekanisk stokk-klaviatur. Bruk av klokker som musikkinstrumenter startet da man lærte seg å beherske teknikken med å stemme tonen i klokker. Siden den gang har klokker/klokkespill vært nært forbundet med tårnur og timeslag på kirker og rådhus. I dag har flere av de store norske byene sitt eget klokkespill; Oslo, Hamar, Rælingen, Sandvika, Drammen, Tønsberg, Sandefjord, Arendal, Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Molde og Trondheim.

Kilde: Olsen Nauens hjemmeside

Ritornellene

Ritornellene blir spilt fra Uranienborgs tårn fire ganger daglig og skulle tradisjonelt angi tiden til byens borgere kl. 9, 12, 15 og 18. Er det klokkenisten selv som spiller ritornellene i Uranienborg? Både ja og nei: Klokkenist Laura Marie Rueslåtten spiller klokkespillkonsert den første søndagen i måneden og ved høytidene. I sommerhalvåret er det varmt nok til at ivrige konsertgjengere kan bli med opp i tårnet.

Vil du vite mer om konsertklokkespill? Les mer på World Carillon Federations hjemmeside.

Hvordan blir man klokkenist? Les mer på den Danske Folkekirkens Kirkemusikskolers hjemmeside (dansk).

Kontaktinformasjon for Uranienborg menighet

Uranienborg kirke ligger på Uranienborghøyden rett bak Slottet. Ta 19-trikken fra Majorstua eller Nationaltheateret t-banestasjoner og gå av på Briskeby. Kirken ligger rett ved skolen.

 

Gavebidrag til menighetens arbeid:
Orgnr. 971.514.361
Kontonummer: 1600.21.66066
Vipps valgfritt beløp, merk med gave til: #10202


Kontoradresse:
Daas gt 19, 0259 Oslo

E-post: post.uranienborg.oslo@kirken.no.
Telefon: 23 62 90 80. 
Telefon- og besøkstid: Tirs-Tors 10-14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"