Liturgi er den faste formen på en vielse og utgjør rammen for deres seremoni. Liturgien består av de faste ordene som presten sier, som velkomstord, selve ekteskapsinngåelsen, bønner og bibelvers som blir lest. Noe av dette kan man være med på å velge selv, for eksempel hvilke bibelvers som skal leses.
I 2017 kom det ny vigselsliturgi som kan brukes av både like- og ulikekjønnede par. Liturgien fra 2003 kan brukes av ulikekjønnede par. Her kan du få oversikt over de ulike liturgiene:
Blant de kulturelle innslag kan det også åpnes for elementer som understreker parets etniske bakgrunn. Der den ene part har en annen kirkelig tilhørighet enn Den norske kirke, kan det etter godkjennelse av biskopen åpnes for deltakelse fra vedkommende kirkesamfunn. Både når det gjelder medvirkning fra andre kirkesamfunn og kulturelle innslag, skal disse tilpasses vigselshandlingens gudstjenestlige karakter og ikke bryte med Den norske kirkes trosgrunnlag.
Innslag som kommer som tillegg til liturgien, kan plasseres etter ledd 9. Forbønn. Der navnene skal nevnes, kan en bruke fullt navn eller fornavn, etter hva som er naturlig i det enkelte tilfelle. Under ledd 7. Ekteskapsinngåelse skal det brukes fullt navn.
Ordning for vigsel – vedtatt av Kirkemøtet i 2017: Vigsel 2017
Ordning for vigsel – vedtatt av Kirkemøtet i 2003: Vigsel 2003
Forbønn for borgerlig inngått ekteskap: Forbønn for borgerlig inngått ekteskap