Trygve Seim Kvartett - Helsinki Songs

Praktisk informasjon

Fra:2.3.2019 - kl.16.00

Til:2.3.2019 - kl.17.30

Sted:Vinger kirke - kirkerommet

Arrangør:

Trygve Seim - saxofoner/komposisjoner
Kristjan Randalu (Tallinn) - piano - www.randalu.com/about
Johannes Eick - kontrabass - https://no.wikipedia.org/wiki/Johannes_Eick
Markku Ounaskari (Helsinki) - trommer - http://jazzfinland.fi/artisti/markku-ounaskari/biografia

Helsinki Songs heter den aller ferskeste CD’en til Trygve Seim, utgitt i fjor høst (september 2018) på det verdensberømte tyske plateselskapet ECM Records, der Seim har holdt til helt siden 1999 - og utgitt utrolige 20 CD’er på. Helsinki Songs-CD’en er produsert av legenden Manfred Eicher, som startet ECM Records for nøyaktig 50 år siden (1969) og som fortsatt er sjef for nevnte plateselskap.
I motsetning til Seims tidligere utgivelser, som gjerne har vært med relativt ukonvensjonelle besetninger, er Helsinki Songs musikk som Seim har komponert for en av de mest vanlige og populære jazz-besetninger som finnes - kvartett med saxofon, piano, bass og trommer. Men på tross av den konvensjonelle besetning har Seim igjen klart å skape musikk allikevel er ukonvensjonell og ikke minst det vi kan kalle «Seimsk musikk».

Øst.
Trygve Seim har på mange måter alltid sett mot øst. På tidlig nittitall til Finland gjennom sitt samarbeidet med Edward Vesala og alle de kreative musikerne rundt ham, senere så langt som til Rumis gamle Persia, og til den indiske, armenske og arabiske musikk-arven, men så igjen, ofte ikke lenger enn til Finnskogen gjennom sitt mangeårige samarbeid med Sinikka Langeland.

Helsinki.
Med CD’en Trygve Seim Helsinki Songs befinner Seim seg et sted midt i mellom alt dette, både geografisk og musikalsk.
De fleste låtene på Helsinki Songs (deriblant tittel-låta Helsinki Song) er komponert under et av Seims mange skrive-opphold i den finske komponistforeningens arbeidsleilighet i Helsinki. I tillegg danner adressene til kvartettens medlemmer en geografisk akse med Helsinki som et slags midtpunkt. Seim har i over 20 år spilt med en rekke finske musikere - det begynte med Edward Vesala på begynnelsen av nittitallet, og etter Vesalas bortgang i 1999 fortsatte Seim å samarbeide med Vesalas enke og medmusiker, Iro Haarla (dokumentert på hele 3 CD’er utgitt på ECM) og i tillegg har Seim spilt med mange andre finske musikere, deriblant Samuli Mikkonen og Markku Ounaskari.

Trygve Seim har jobbet med både store og små ensembler og er en musiker som stadig finner nye veier. Han har satt sitt preg på nyere norsk jazzhistorie via grupper som Airamero, The Source og Oslo 13, og ikke minst med sitt eget Trygve Seim Ensemble. Seim medvirker på 20 ECM-utgivelser produsert av Manfred Eicher, hvorav 8 av dem i eget navn. Seim er den norske musikeren etter Garbarek, Andersen og Christensen med flest ECM-utgivelser.

I 2016 ga Trygve Seim ut CD’en Trygve Seim Rumi Songs, som bla ble nominert til Spellemannsprisen i åpen klasse.

Seim har også i en årrekke studert arabisk musikk og turnert mye i den arabiske verden, og i tillegg spilt i bandene til bla Manu Katché, Iro Haarla, Jacob Young og Sinikka Langeland.

Trygve Seim’s Helsinki Songs-kvartett leverer glimrende og moderne kvartett-jazz med en poetisk kjerne og et streif av melankoli, der de ulike bandmedlemmene får god plass til å brodere på Seims originallåter. Og bakom synger skogene …