Fåberg kirke

Fåberg kirke  er bygget i tre og ble oppført i 1727. Kirken har korsplan og 292 sitteplasser. Kirken har vernestatus automatisk listeført (1650-1850).

Fåberg kirke, som sto ferdig i 1727, er en tømret korskirke, utvendig panelt og med lavt vesttårn. Menigheten hadde kjøpt kirkestedet i 1723, i forbindelse med at kongen fra 1721 solgte til sammen 620 av landets kirker til menigheter og private. Det ble besluttet å bygge ny kirke, som skulle reises på Onsumjordet og ikke på tomten til gamlekirken, som var en stavkirke fra siste halvdel av 1100-tallet. Men da tømmeret lå klart på Onsumjordet, ble det flyttet i ly av nattemørket til den gamle kirketomten på solsiden, og resultatet var at kirken ble bygget her. I følge tradisjonen var det bygdefolket eller de underjordiske som sto for den nattlige tømmerkjøringen.

Kirken har gjennomgått flere store endringer, blant annet i 1884, da vegger og tak ble panelt, og mye av det gamle, utskårne inventaret fjernet, satt på lager eller auksjonert bort. I 1927 greide man imidlertid å skaffe en del av dette til veie igjen, og i 1954 ble en grundig restaurering igangsatt under ledelse av arkitekt Hvoslef og konservator Finn Krafft. De gamle tømmerveggene ble avdekket og opprinnelige inventardeler istandsatt og supplert.

Den todelte altertavlen har bilder av Korsfestelsen og Oppstandelsen i midtfeltene, med vingestykker av utskårne akantus bladranker. Vingestykkene er opprinnelige, men figurene av Kristus med seiersfanen på toppstykket og av Moses, Aron og de fire evangelistene som flankerer bildefeltene, er skåret av Ragnvald Einbu i 1931- 32. Prekestolen er den opprinnelige, mens prekestolhimlingen er ny. Den middelalderske, romanske døpefonten av kleberstein har døpefat fra 1600-tallet med karakteristisk motiv av Josvas utsendinger som vender tilbake fra Kanaan med drueklaser. Josva, som deretter førte Israelsfolket til Kanaan, peker frem mot Jesus, som ved dåpen fører jordens folk inn i det himmelske Kanaan.

Kilde: Kirkesok.no

Kontaktinformasjon for Lillehammer kirkelige fellesråd

Lillehammer kirkelige fellesråd.

Kontoradresse:

Fåberggata 128,

2615 Lillehammer

E-post: post.lillehammer@kirken.no

Telefon: 61270888

Telefon- og besøkstid: 09-15 (hverdager)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"