Orglene i Greverud kirke

Kaliff & Löthman-orgelet (II/P, 22 stemmer)

Greverud kirkes hovedorgel er bygget av det svenske orgelbyggerfirmaet Kaliff & Löthman AB i årene 1990–91, og innviet 20. oktober 1991. Orgelet har 22 stemmer fordelt på 2 manualer, og pedal. Det har helmekanisk traktur og registratur og er inspirert av sen 1700-talls sørtysk orgeltradisjon. Instrumentet var opprinnelig stemt i en veltemperert stemming etter Ignaz Bruder, men er senere omintonert, og er i dag stemt i Vallotti, en mildt ulikesvevende temperering.

Innvielseskonserten 20. oktober 1991 ble holdt av orgelkonsulent Bjørn F. Boysen og kantorene Anders Hovind og Kristin Nesse, samt Finn Orestad på fiolin. I forbindelse med innvielsen, skrev orgelbygger Knut Kaliff følgende: «Den nya orgeln i Greverud är byggd med målsättningen att i första hand vara ett gott gudstjänstinstrument. Kan man som orgelbyggare inringa och förverkliga dessa kriterier får man på köpet en "konstmusikalisk" användbar orgel också … en "konsertorgel". […] Den nya orgeln i Greverud kyrka, kan vid första påseendet verka "modern" och därtill anpassad till det 24 år gamla (moderna) kyrkorummet. Målsättningen för orgelbyggeriets "anpassningsarbeten" med den nya orgeln har varit att få en totalestetisk anpassning där orgeln ser ut som den låter och tvärtom. Funktionsbetingade proportioner har bestämt designen.»

Kaliff & Löthman-orgelet er et instrument av høy kvalitet og med en sjelden vakker klang, og kommer til å være bærende i kirkens gudstjeneste- og musikkliv i mange år som kommer. Orgelets disposisjon er:

Hovedverk

Bordun

16'

Principal

8'

Rörflöjt

8'

Octava

4'

Spetsflöjt

4'

Octava

2'

Cornet III

(2 2/3+2+1 3/5')

Mixtur IV

(2')

Trumpet

8'

 

Oververk

Gedackt

8'

Viola di gamba

8'

Principal

4'

Rörflöjt

4'

Nasat

3'

Flöjt

2'

Ters

1 3/5

Superquint

1 1/3

Cromorne

8'

 

 

Pedal

Subbas

16'

Flöjt

8'

Octava

4'

Trumpet

8'

Orgelet har normalkopler, Oververk 4'/Ped. og Tremulant for begge manualverk. Gedackt 8' i Oververket er delt. Manualomfang er C til g'''. Luftforsyningen skjer ved en magasinbelg med støtdempere for manualverkene.

Kisteorgel av Ryde & Berg (3 stemmer)

Kisteorgelet i Greverud kirke er bygget av det norske orgelbyggeriet Ryde & Berg i 1985 og er orgelbyggeriets Op. 2. Orgelet har 3 stemmer, 8', 4' og 1'. Klaviaturomfanget er fra E (store oktav) til d'''. Det har to transponeringsposisjoner, 440 og 415 Hz som det er enkelt å bytte mellom.

Orgelet er tilgjengelig for utleie. Det tilbys ikke transport av instrumentet. Ta kontakt med kantor Espen Takle på et377@kirken.no for leie eller mer informasjon.

 

Kontaktinformasjon for Greverud kirke

Greverud kirke ligger i Skiveien 178, Oppegård

 

Postadresse: Postboks 69, 1416 Oppegård

E-post: post.nordre.follo@kirken.no eller se ansatte.

Telefon: 67 20 82 00 

Telefontid: 9-14 (Sommer 10-13)

Besøkstid: Avtales med de ansatte.

 

Vippsnr.  10581

Org.nr. 976986318 (Greverud sokn)

Kontonr. 1644 13 77707

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"