Pinsehilsen til menighten fra sokneprest Jon Andreas Lauvland

Om å drikke dypt av Ånden. Jeg hadde lyst til å dele noe av det som har landet i mitt liv denne pinsen. Pinse er kirkens fødselsdag, Den hellige ånds kommer til Jesu venner og en ny tid er på trappene. Og vi, på vår vandring inviteres til å drikke dypt av ånden. Jeg deler to saker med dere. "Blinke lille stjernelill" er prekenen i Oddernes kirke pinsedag, og "Pinse-vandringsgudstjeneste" er de tekstene som hang oppe i området fra Kristihimmelfartsdag til Pinse. Signe vandringen din i denne tiden etter pinse. sokneprest Jon Andreas

Pinsedag 2020 – preken Oddernes kirke

Det var lunsjkonsert på konserthuset. En berømt pianist skulle spille, og folk var i ferd med å samle seg rundt bordene mens de ventet. En ung mor hadde tatt med seg sin 5 år gamle sønn, og håpte konserten kunne inspirere ham til å bli glad i å spille piano. I det hun skal sette seg, ser hun noen kjente på et bord lenger borte, plasserer sønnen på en av de reserverte plassene og går for å hilse på. Plutselig hører alle i salen «Blinke lille stjernelill…» spilt med en finger på Steinway’en. Moren ser opp, og oppdager til sin forskrekkelse at det er hennes 5-åring som har satt seg for å spille. I det hun skal styrte fram og hente ham, kommer den berømte pianisten opp på scenen…..

 

 

Dagens hellige evangelium leser vi fra Joh 20

Det var om kvelden samme dag, den første dagen i uken. Av frykt for jødene hadde disiplene stengt dørene der de var samlet. Da kom Jesus; han sto midt iblant dem og sa: «Fred være med dere!»

Og da han hadde sagt det, viste han dem sine hender og sin side. Disiplene ble glade da de så Herren. Igjen sa Jesus til dem: «Fred være med dere! Som Far har sendt meg, sender jeg dere.»

Så åndet han på dem og sa: «Ta imot Den hellige ånd (DHÅ). Dersom dere tilgir noen syndene deres, da er de tilgitt.

Dersom dere fastholder syndene for noen, er de fastholdt.»

 

 

Sist gang disiplene ble sendt, slik vi leser i Lukas 10, de to og to, hadde de et mandat og klare retningslinjer for hvordan de skulle opptre. De kom «glade tilbake,» hadde opplevd mye, og fortsatte som Jesu følgesvenner.

Denne gangen var det annerledes: «Som Far har sendt meg, sender jeg dere.» Så åndet han på dem og sa: «Ta imot DHÅ.»

Ingen beskrivelse av hvordan de skulle opptre, de skulle få DHÅ – det var nok.

50 dager senere – på pinsedag trer disiplene frem som et nytt fellesskap, som Kristi kropp. De skulle ikke bare fortelle om Jesus og representere Jesus, men være Jesus overfor verden. Intet mindre. Og hemmeligheten bak dette – at kirken skal være Kristi kropp er DHÅ. Hemmeligheten er DHÅ gaver og nærvær i menighetens liv.

Uten DHÅ blir Jesus bare en skikkelse fra fortiden og kirken ikke annet enn - i beste fall - en ideell organisasjon.

Med DHÅ er Jesus levende og nærværende, og kirken hans kropp.

Da disiplene vendte begeistret tilbake første gang de ble sendt ut og hadde sett tegn og under skje, var Jesus rask til å forankre livet og troen deres i det essensielle – «gled dere over at dere har fått navnene skrevet i himmelen.»

Og hvordan utdyper Jesus sendelsen m DHÅ denne gangen? Tilgivelse for syndene. Ingenting er mer grunnleggende.

Navn skrevet opp i himmelen og syndene tilgitt – ut ifra dette grunnlaget vokser livet med Gud, vandringen sammen med Jesus og samspillet med DHÅ.

Og da kan dette ta oss med til et dypere liv, mer autentisk liv, et mer helt liv.

«Bli fylt av Ånden,» oppfordrer Paulus i Efeserbrevet. I en av de engelske oversettelsene heter det «Drikk dypt av Ånden» - det er oppfordringen Paulus sender med oss på pilegrimsferden vår. Og dette hviler i noe som allerede har skjedd. Vi har tatt imot Ånden - alle som tror på Jesus, har DHÅ.

Vi har nok taklet denne unntakstilstanden vi er i forskjellig. Jeg er nok blitt mer selvkritisk og stilt meg litt kritiske spørsmål knyttet til måten vi er menighet. Det er nok noe av grunnen til at den landet i livet mitt, da jeg hørte fortellingen om 5-åringen for noen dager siden. Dere skal nå få resten av fortellingen:

Det er hennes egen 5-åring som har satt seg for å spille. I det hun skal styrte fram, kommer den berømte pianisten opp på scenen.

Han går bort og setter seg v.s.a. gutten, hvisker ham noe i øret og gutten begynner på nytt å spille «Blinke lille stjernelill» - med en finger. Så legger pianisten på akkorder og legger til bass, han improviserer - det blir til et vakkert og kraftfullt verk – og hele tiden spiller gutten den enkle melodien med sin ene finger.

Jeg er den gutten og pianisten, det er selvfølgelig DHÅ. Slik er DHÅ, han er ved min side, han spiller med, tar mitt enkle liv, fyller det ut og begynner å gjøre mitt liv til en lovsang til Gud.

Ære være Faderen …

 

La oss be.

HJK, takk at du er her, med alt hva du er og med alt hva du har gjort for oss. Kom med din Gode hellige ånd og led oss. Hjelp oss til å lytte til vårt eget hjerte og til ditt hjerte.

 

Herre Gud! Takk for at du er en kjempende og medlidende Gud. Vis oss hva det betyr i denne situasjonen vi opplever nå, at vi som norske kristne er døpt inn i Pinsens globale kirkefellesskap. Vær nær hos brødre og søstre i Liberia og for utsendinger og medarbeidere i Misjonsalliansens arbeid i Liberia. Din livskjærlighet er sterkere enn synd, død og ondskap. Takk for at du kan vende mørke til lys, kriser til nye muligheter og død til liv.

 

Gode HÅ. La Faderen bli æret og forherliget gjennom alt, v/Jesus Kristus vår Herre.

 

Gud vi ber - Amen !

 

 

"Pinse-vandringsgudstjeneste" er de tekstene som hang oppe i området fra Kristihimmelfartsdag til Pinse. Hele teksten med bilder finner du som PDF-dokument nederst på siden. Bare trykk på lenken.

 

 

 

 

 

Kontaktinformasjon for Oddernes kirke

Jegersbergveien 6,
4630 Kristiansand
Organisasjonsnr: 976 992 555
Kontonr: 3000 07 70090
Vipps: 11 66 43

Tlf: 38 19 68 60

Kontortid: Tirsdag til fredag
kl. 10.00-14.00.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"