Grav, gravsted og feste

Ansvarlig for / feste av grav
Ansvarlig for gravferden er normalt også ansvarlig/fester av gravstedet (kistegravsted eller urnegravsted). Opprettelse av en ny kiste-/urneplass er frigrav, og det betales ikke festeavgift i gravens fredningstid på 20 år. Ved nedsettelse på eksisterende gravsted, etableres/viderføres et festeforhold (leieforhold) med festeavgift i 20 år fra siste nedsetting.

Ved gravlegging kan det velges nytt gravsted eller en kan bruke ei grav som er festa fra før. Bruk av eksisterende/ festa gravsted forutsetter samtykke fra festeren.

Avtale om grav skjer med kirkevergen. Valg av gravtype kan være avhengig av om gravferden skjer ved gravlegging eller kremasjon.

Det gjøres oppmerksom på at kistegraver som er tatt i bruk mellom 1960 og 1980 ikke gjenbrukes til kistegrav. Dette fordi det i denne perioden var vanlig å svøpe liket inn i plast. I slike graver kan det settes ned urner.

Fredningstid
Det kan ikke settes ned ny kiste i graven før fredningstidens utløp. Det er likevel anledning til å sette ned urne da denne settes over kisten og ikke vil forstyrre gravfreden. Dersom det settes ned en urne i et gravsted før fredningstidens utløp, festes hele graven for 20 nye år.
En urnegrav består som regel av fire urneplasser. En urne kan ikke settes ned over en annen urne før fredningstidens utløp. 

Reservasjon av grav
Ved kistebegravelse er det anledning til å reservere en kisteplass ved siden av. Da belastes det festeavgift for den reserverte graven i 20 år. Den graven som tas i bruk er fritatt festeavgift i 20 år.

Ved bruk av eksisterende gravsted
Dersom avdøde skal gravlegges på et allerede eksisterende gravsted/feste må dette godkjennes av den som  er fester. Noen av kistegravene kan imidlertid ikke gjenbrukes. Dette gjelder spesielt kister nedsatt i tidsrommet 1960 - 1980. Fester får opplysninger om dette ved henvendelse til Orkdal kirkekontor.

Kontaktinformasjon for Orkdal kirkelige fellesråd

Postadresse: Boks 4, 7321 Fannrem

Kontoradresse:  Blomstervegen 12, 7320 Fannrem

E-post:  post.orkdal@kirken.no

Telefon: 72 47 97 50

Telefon- og besøkstid: 

Mandag, onsdag, torsdag og fredag kl. 09-14

Tirsdag kl. 10-14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"