Historien om orgelet på Geitastranda

Tirsdag 2.oktober i 2007 var en viktig dag for oss på Geitastranda. Menighetsrådet bestemte at det gamle Fosnæsorgelet fra 1902 skulle restaureres.

Det hadde i lang tid vært klart at noe måtte gjøres med orgeltilstanden i Geitastrand kirke. Her hadde vi et gammelt pipeorgel som var helt ubrukbart å spille på. I tilegg hadde vi et Allen digital computer organ (elektronisk orgel ) fra 1981. Denne computeren (orgelet) var blitt så gammel at reparasjon ville blitt praktisk talt umulig p.g.a manglende reservedeler.

Kantorene Wrobel hadde tidligere hatt med en polsk orgelmester for å se på pipeorgelet, og sommeren 2007 kom Bernt Gjelvold fra Den norske orgelbank, for å vurdere tilstanden. Begge hadde samme konklusjon. Det var ingen tvil om at orgelet kunne repareres /restaureres.
Menighetsrådet fikk så kontakt med en erfaren orgelbygger som påtok seg å utføre arbeidet. Det var Theodor Zuber. Opprinnelig er T. Zuber fra Sveits, og det var der han tok sin utdannelse som orgelbygger. Han var ferdig utdannet i 1981. Et bekjentskap med ei jente fra Ålesund førte til at han flyttet til Norge. Her arbeidet han først hos orgelbygger Torkildsen i Trøndelag. Senere begynte han for seg selv, og har senere drevet med restaurering /reparasjon av orgler. I Norge finnes 2 orgler som han har bygd fra grunnen. Et i Nysæter kirke - Stord kommune. Det andre i gamle Edøy kirke - Smøla kommune.

I januar 2009 tok restaureringsarbeidet i Geitastrand kirke til. Det viste seg at da orgelet i 1954 ble flyttet fra Børsa kirke til Geitastrand kirke, ble ikke pedalstemmen montert. Dette p.g.a. lav takhøyde. Orgelhuset ble kuttet både i underkant og i overkant. I underkant ca. 6 cm, i overkant ca. 70 cm. Ved restaureringen er pedalstemmen igjen montert. Orgelet har nå 7 stemmer. Det vi nå har fatt er et ekte pipeorgel, - et stort orgel, - men det er ikke et konsertorgel. Orgelkonsulent Gjelvold sier følgende: "Orgelets størrelse og utrustning gjør det til et godt gudstjenesteinstrument, som fyller kirka med variert klang, - fra den svake preludering i begravelser til et fyldig og sterkt plenum i salmesang og til bryllupsmusikk."
Orgelet ble som tidligere nevnt bygget av orgelbygger Adolf Fosnæs for Børsa kirke. Adolf Fosnæs ble født på Steinkjer i 1854. Fosnæs var i Amerika i lengre perioder på 1870 og 1880 tallet. Forst i 1896 kom han i gang med orgelproduksjon i Trondheim.

I perioden 1896 - 1910 bygde han til sammen 35 pipeorgel. De fleste finner vi her i Trøndelag , men noen fant veien til Møre & Romsdal og noen fant veien til Nord - Norge. Da han begynte som orgelbygger i Trondheim i 1896 var han allerede en erfaren orgelbygger. I 10 -12 år hadde han arbeidet på de største orgelfabrikkene i USA. I tilegg hadde han besøkt både Tyskland og England for å gjøre seg kjent med de nyeste og beste forbedringer på omradet.

Felles for nesten alle pipeorgel, - uansett fabrikat, - er at de etter 40-80 år har blitt skiftet ut med nytt orgel. Hva grunnen kan være vites ikke, men det er merkelig at det må bygges et nytt orgel til kanskje 2 mill - når ei restaurering kan foretas til kanskje 300 000,-. Resultatet i praksis blir det samme. I begge tilfeller har du et orgel som kan ha tilfredsstillende kvalitet i 40 – 80 år.

Av de 36 kirkeorgel Fosnes bygde er etter alle sannsynlighet bare 2 i drift i dag. Det er Fosnæs orgelet i Lademoen kirke og orgelet i Geitastrand kirke. Begge restaurert av T. Zuber.

Hva synes så menigheten om orgelrestaureringen? Den 30. august i år ble det gamle orgelet for første gang på snart 30 år brukt i gudstjeneste. Kirka var fylt til siste plass. Vel 170 personer hadde tatt turen for igjen å få oppleve ekte orgelmusikk. Kantor Piotr Wrobel gjorde sitt ytterste for at det skulle bli en uforglemmelig opplevelse.

Sjelden har du sett så mange fornøyde strandbygger dra hjem etter gudstjenesten.

Åsmund Haugnes.

Kontaktinformasjon for Geitastrand menighet

Postadresse:

Kontoradresse:

E-post:

Telefon:

Telefax:  

Telefon- og besøkstid:

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"