Om Moe kirke

Nykirka 1866

   

                                                          

 

 

 

Les mer om Verkskirka 1675-1816

Les mer om Smedhaugen 1816-1866

 

Alt i 1860 hadde kommunestyret ordna med finansiering til kirkebygget ved å ta opp et lån på 4000 Spd. Så vart det slik at både i 1864 og 65 var det frostår og kornet vart ikke modent. Det vart da ikke såkorn og bøndene fekk låne penger av kirkefondet til å kjøpe såkorn for. Kommunen fikk igjen kvar krone slik at pengene var disponible da bygginga av den nye Moe kirke tok til i 1866.

Tegningene til Moe kirke vart laga av byggmester O. F. Rømmesmo og altertavla vart tegna av arkitekt Christi. Den åttekanta Smedhaugen-kirka vart reve og tre av veggene vart benytta i koret i den nye Moe kirke. Skrondal forteller at alterutstyret og klokkene vart overført til den nye kirka. Klokka fra den gamle verkskirka på Schankebakken hadde som før fortalt fått en brist og vart no sendt til Trolla bruk for omstøyping. Regninga finnes enno. Den omstøypte klokka fekk inskripsjonen: "Høer mit Kald". Den lille klokka er støypt av klokkemaker Otte Møller. Denne klokka har inskripsjonen: "Sit soli summa Gloria. Me fecit Otte Møller". Her har det falt ut et "Deo", og da blir dette: "Gud alene tilkommer all ære Otte Møller gjorde meg."

På vigsledagen 28. desember i 1867 møtte det svært mye folk. Trondhjems Folkebladskriver at det var samla 3-4 tusen mennesker den dagen, alle kunne ikke komme inn i kirka da den rommer ca.700 menesker. Prestene som skulle vere med på vigslinga samla seg på Kjerkmo, like ved kirka. Der møtte biskop Grimelund, prestene Holterman fra Opdal, Schabe fra Rennebu, prost Ranbech fra Meldal, Anderas Lee Bull fra Orkdal, kapellan Staalesen fra Melhus og Bøtker fra Støren.

Kirka måtte repareres og i 1958/59 vart det sett igang en omfattende reparasjon av kirka som snart var hundre år. Mye måtte rettes på både inne og ute og arkitekt John Tverrdal og byggmester Tore Lillery fekk jobben med å restaurere kirka.

Det som seinere er gjort for å få ei vakker og høvelig kirke må nevnes. I 1961 fekk presten Trygve Leergaard ordna med flomlys ved kirka. Da Einar Koren i 1962 kom til bygda som res.kap. tok han opp arbeidet med å få reist et bårehus. Det vart også bygd til et dåpssakristi til kirka.

Koren mente orgelet var for dårlig, og satte i gang innsamling av penger til nytt orgel. Etter fem år mangla det berre tyve tusen, og nytt orgel vart da bestilt fra en orgelfabrikk i Tsjekkoslovakia til en pris av 85000 kroner.

Da Inge Eidhamar kom hit som prest i 1973, vart tanken om glassmaleri på vinduene i koret født. Kunstneren Veslemøy Nystedt Stoltenbeg tok på seg arbeidet, og resultatet må en vel si er meget tilfredsstillende. Vi har ei kirke her i Øverbyda som vi kan være stolte av. Ho ligg vakkert til her på Moe, og vi håper ho får ligge i fred her i mange, mange år til.

Kontaktinformasjon for Orkdal kirkelige fellesråd

Postadresse: Boks 4, 7321 Fannrem

Kontoradresse:  Blomstervegen 12, 7320 Fannrem

E-post:  post.orkdal@kirken.no

Telefon: 72 47 97 50

Telefon- og besøkstid: 

Mandag, onsdag, torsdag og fredag kl. 09-14

Tirsdag kl. 10-14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"