Påskedag

Selv om kirkene våre ikke samler oss fysisk til påskefeiring dette året vil vi gjerne ta dere med på et lite dypdykk inn i de største og viktigste høytidsdagene våre. Hvorfor har de fått disse navnene? Hvor befinner vi oss i historien om Jesu siste dager? Vi har fått kyndig hjelp av John Egil Bergem som guider oss gjennom påsken. Vi er kommet til Påskedag og siste del av denne serien om påskens dager.

Da var vi kommet til 1. påskedag. Men hvorfor heter det påske?

Godt spørsmål. Da må vi rykke tilbake til skjærtorsdag og måltidet til Jesus og disiplene. De feiret starten av «pesach», som betyr «gå forbi». Det handler om engelen som i Egypt gikk forbi de husene der dørstolpene var smurt inn av blod fra det slaktede lammet, men som tok livet av den førstefødte i andre hus. Vårt ord «påske» er avledet av det hebraiske «pesach». Det er ikke så rart, siden høytidene faller sammen i tid. Men døden som går forbi dem som har blodet strøket på dørstolpene, er jo et klart symbol på det kristne påskebudskapet.

Men nå er du egentlig tilbake på langfredag. Hva skjedde 1. påskedag?

Da ble det stor oppstandelse. Uttrykket stammer nettopp fra det som skjedde da. Jesus var lagt i en grav, som vi ikke sikkert kan plassere stedet for i dagens Jerusalem. Men det er ikke viktig. Det viktige er at noen kvinner og deretter et par disipler fant en tom grav, at Maria Magdalena møtte Jesus og at han deretter ble møtt av mange.

Hvorfor er dette viktig?

Fordi det viser at Jesus var den han på forhånd sa at han var: Guds Sønn som ble ofret for vår skyld. Husk at disiplene og alle andre tilhengere av Jesus trodde at langfredag var slutten på hele bevegelsen rundt Jesus. Den troen hadde de med seg også 1. påskedag. Men møtene med den levende Jesus ble så sterke og tydelige at tvilen forsvant. Uten oppstandelsen er vår tro ingenting, slik Paulus sier det. Men Jesus er oppstått, og av det faktum oppsto det en verdensvid kirke som fortsatt består og vokser.

Hvorfor skal vi tro dette?

Om Jesus har oppstått fra de døde, kan vi menneskelig verken bevise eller motbevise. Det handler til sist om tro. Men det er mange gode holdepunkter for at det skjedde, og hvorfor er det ennå ingen som har klart å motbevise det skikkelig? Det mangler ikke på folk som har prøvd, men for noen av dem har det endt i en kristen tro.

Går det an å lære mer om dette?

Spør en prest eller en erfaren kristen. De kan helt sikkert også vise deg til troverdig litteratur om oppstandelsen i tillegg til det du kan lese om i Bibelen. I mellomtiden ønsker jeg deg en riktig god påske!

John Egil Bergem

Kontaktinformasjon for Orkland kirkelige fellesråd

Telefon
72 47 97 50

E-post
post.orkland@kirken.no

Postadresse
Boks 4
7321 Fannrem

 

Avd. Fannrem
Blomsterveien 12
7320 Fannrem

Åpningstider
Mandag, onsdag - fredag
09 - 14
Tirsdag
10 - 14

Avd. Meldal
Kvamsveien 2

Kommunehuset 3. etasje
7336 Meldal

Åpningstider
Tirsdag og torsdag
10 - 14

Telefon Meldal
Kontorleder: 901 11 933

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"