Skjærtorsdag

Selv om kirkene våre ikke samler oss fysisk til påskefeiring dette året vil vi gjerne ta dere med på et lite dypdykk inn i de største og viktigste høytidsdagene våre. Hvorfor har de fått disse navnene? Hvor befinner vi oss i historien om Jesu siste dager? Vi har fått kyndig hjelp av John Egil Bergem som guider oss gjennom påsken. Først ute er Skjærtorsdag.

Hvorfor heter det skjærtorsdag?

Ja, det er jo et rart navn. Man kunne tro det var fordi skjæra kommer på denne tiden, men den er jo ikke noen trekkfugl.
Hvis du løser kryssord, kan du ha møtt kodeordet «ren» med løsningsordet «skir». «Skjær» i skjærtorsdag sikter til renselse.

Men hva har renselse med påska og med denne dagen å gjøre?

Skjærtorsdag feires til minne om Jesu siste måltid og innledningen til påskedramaet i Jerusalem. Det var ikke hvilket som helst måltid: Jesus samlet disiplene for å feire det jødiske påskemåltidet som var til minne om måltidet jødene spiste før de brøt opp fra Egypt. Da sto lam på menyen. De som tviler på om kristne tradisjoner fortsatt har betydning, kan tenke over hva som særpreger en typisk påskemiddag i Norge.

Men hva med renselsen oppi dette?

Med Corona-viruset svevende i rommet vet vi godt om behovet for vask og rensing. Så er det lett å tenke at dette med renselse har å gjøre med at vi skal forberede oss på påskehøytiden. Men det handler egentlig om at Jesus vasket føttene til disiplene under måltidet. Det likte de dårlig, for det var tjenerne som skulle vaske husfolkets føtter, og ikke omvendt. Derfor betyr ikke skjærtorsdag at vi skal gjøre oss rene for Gud. Jesus vasket disiplenes føtter for å vise at han renset dem gjennom det han skulle gjøre de neste dagene. Det er faktisk et bilde på kjernen i det kristne evangeliet.

Men er det ikke noe med nattverd også?

Jo, og det er det andre store symbolet fra påskemåltidet i Jerusalem den gangen. Jesus delte ut brød og vin og sa at det var hans legeme og blod. Han sa også at disiplene senere skulle gjøre dette til minne om ham. Det tyder jo på at Jesus visste hva som snart skulle skje med ham. Men det er et enda tydeligere bilde på evangeliet: Jesus skulle gi seg selv for oss.

John Egil Bergem

Kontaktinformasjon for Orkland kirkelige fellesråd

Telefon
72 47 97 50

E-post
post.orkland@kirken.no

Postadresse
Boks 4
7321 Fannrem

 

Avd. Fannrem
Blomsterveien 12
7320 Fannrem

Åpningstider
Mandag, onsdag - fredag
09 - 14
Tirsdag
10 - 14

Avd. Meldal
Kvamsveien 2

Kommunehuset 3. etasje
7336 Meldal

Åpningstider
Tirsdag og torsdag
10 - 14

Telefon Meldal
Kontorleder: 901 11 933

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"