Malerier, skulpturer, sølv og møbler lever et rikt liv i kirkerommene, og representerer en stor kulturhistorisk verdi.
Som grunnlag for et planmessig vedlikehold og sikring ble det i mars 2015 satt i gang et prosjekt ved Kirkelig fellesråd i Trondheim for å registrere og dokumentere alt inventar i alle kirker og kapeller i Trondheim. Registreringen innebærer beskrivelse av gjenstander, fotografering, måling, inskripsjons- og særtrekkregistrering, vurdering av verdi samt historisk beskrivelse – hvordan en gjenstand kom til kirken, hvem som laget den osv.. Informasjonen registreres i en nasjonale kirkebyggdatabase.
Siden oppstarten av prosjektet har gjenstander i sju «historiske» kirker blitt ferdig kartlagt. Kirkebyggdatabasen er så langt blitt etterfylt med over 1000 artikler om diverse gjenstander. Over 6500 bilder har blitt lagt ut i databasen. Målet for 2016 å registrere ferdig ytterligere 12 kirker.
Ved en grundig inventarregistrering i den nasjonale kirkebyggdatabasen når vi flere mål:
- man får en total oversikt over kulturverdiene i kirkene
- det gir grunnlag for å vurdere og planlegge sikkerhets- og vedlikeholdstiltak
- historisk informasjon, detaljbeskrivelse og tusenvis av bilder blir tilgengelig online for forskere, kirkearbeidere og andre interesserte.
Registreringen bidrar til bevaring og utvikling av lokal-, kultur- og kirkehistorie. Prosjektet gjennomføres på prosjektbasis av Svetlana Anistratenko som har en doktorgradgrad i religionsvitenskap. Hun har tidligere gjennomført tilsvarende registreringer i Nidarosdomen og Vår Frue kirke.