For dem som ikke har hatt nærkontakt med noen som er bekreftet smittet, er risikoen fortsatt svært liten for å bli smittet. Det viktigste tiltaket er fortsatt hyppig og grundig håndvask. I det dette publiseres, torsdag 5. mars kl. 15.35, er det ikke gitt noen spesielle restriksjoner for møtevirksomhet. Derfor er det pr. nå ingen forslag om å endre planlagt virksomhet. Alle som er friske, kan fortsette med sine aktiviteter som før, inkludert å gå i kirken. Men rådene rundt dette kan endre seg, og derfor er det viktig å følge med.
Smitte kan spre seg ulikt, og noen områder kan bli hardere rammet enn andre. Der det er mistanke om smittespredning, bør prost og kirkeverge avklare rutiner for eventuelle endringer i forbindelse med avvikling av gudstjenester og kirkelige handlinger.
Lokale tiltak
Tiltak som menigheter kan vurdere, er for eksempel å ha antibac tilgjengelig ved inngangen til kirken og å unngå håndhilsing, både med liturg eller andre medvirkende. Noen menigheter har valgt å unngå nattverd med intinksjon og heller dele den ut ved at liturgen dypper oblatet i vinen og legger det i nettverdgjestens hånd. Det beste generelle rådet er at vi alle tenker oss om og tar hensyn til våre medmennesker.
Det aller viktigste er å holde seg oppdatert direkte på Folkehelseinstituttets og Helsedirektorates anbefalinger. I de kommunene der det er påvist smitte, anbefaler vi at det lokalt tas kontakt med kommunen ved kommunelegen og/eller kommunens beredskapsansvarlig for gjensidig informasjon.
Det er sendt ut egen informasjon om hvordan arbeidsgivere innen rettssubjektet skal forholde seg ved sykdom, karantene osv. Har du spørsmål kan du ta kontakt med din nærmeste leder.
Risikobildet vil variere ut fra Folkehelseinstituttets anbefalinger og lokale forhold, disse finner du i lenke under.