Sammen skal de tre virkeliggjøre visjonen om Vår Frue som en åpen kirke for alle mennensker i byen.
- Dette er en kirke med en sterk ambisjon om å være en kirke for alle. Det er mange som møter stengte kirkedører, og det skal de ikke når de kommer til Vår Frue. At vi har en sånn kirke er en stor gave til de som er stengt ute, sier leder for Kirkens Bymisjon, Dag Aakre.
Jan Schrøder er fersk menighetsforvalter i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet, men har allerede rukket å møte mennesker som oppsøker kirken, samt de frivillige som legger ned timevis med arbeid for å holde kirkedøra åpen.
- Det er utrolig sterkt å se takknemligheten fra brukerne, og det er flott at de frivillige får tilbakemelding på den fenomenale jobben de legger ned her, sier Schrøder.
Diakonal satsning
Vår Frue- Åpen kirke skal ha gudstjenster, diakoni, dialog og kultur som fire bærende elemneteer, med et særlig fokus på det diakonale perspektivet. Kirkeverge Kjell Inge Nordgård mener dette er et svært viktig felt.
- Denne satsningen er i tråd med fellesrådets satsning på diakoni, og det er en fellesinteresse for alle menighetene i byen. Bymisjonen står som en fyrlykt når det gjelder sosial rettferdighet. Vi har lenge vært en finansiell part av avtalen, men nå er vi også en del av den og det er vi veldig glade for, sier Nordgård.
En helt unik kirke
Nesten 200 000 oppsøker kirken hvert år. I november har kirken 10- årsjubileum som åpen kirke. Uten hjelp hadde dette jubileet aldri funnet sted.
- Vi har opplevd en stor raushet fra menighet, frivillige, privatpersoner og næringsliv, sier Aakre og forteller at det ikke finnes en tilsvarende kirke i Norge.
- Vi har studiebesøk fra hele Norge, men også utenfor våre grenser. Dette er noe helt unikt som du ikke finner andre steder i landet, sier Aakre.
Godt samarbeid
Det er Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Trondheim som drifter Vår Frue- Åpen kirke. Nidaros domkirke og Vår Frue menighet stiller kirken til disposisjon uten krav om betaling av leie. Forvaltning, drift og vedlikehold av kirkebygg og kirketomt er Kirkelig fellesråds ansvar.
Samarbeidsavtalen som nå er inngått bygger på tidligere inngått avtale mellom menighet og Kirkens Bymisjon. At Kirkelig fellesråd nå er blitt en del av avtalen er et ekstra tilskudd.
- Det er utelukkende en styrke for byen, og vi er veldig glade for at de nå er blitt en del av denne samarbeidsavtalen, sier Aakre.