Kirkens mange gudstjenester vil gå som planlagt denne helgen. Alle som er friske, kan fortsette med sine aktiviteter som før, inkludert å gå i kirken. Men rådene rundt dette kan endre seg, og derfor er det viktig å følge med. Følg FHIs oppdateringer her!
Folkehelseinstituttets (FHI) viktigste råd til Den norske kirke er å følge nasjonale råd og retningslinjer, som sier at lokale forhold må avgjøres lokalt. Det betyr at ved eventuelle endringer i kirkens arrangement og aktiviteter, for eksempel en konfirmantleir, bør det drøftes med kommunelege eller lokalt beredskapsteam. Lokal smitteutbredelse eller andre forhold kan spille inn, og dette er det lokale helsemyndigheter best kan svare på.
FHI sier videre at det kan virke fornuftig å unngå at alle dypper brødet i samme store kalk med vin. For øvrig er det helt vesentlig å ha god håndhygiene og gode rutiner for renhold, med særlig fokus på felles berøringspunkter.
Alle som arrangerer større arrangement, må ha foretatt en risikovurdering og lagt planer for hva man gjør i tilfelle mistanke om smitte. Det anbefales å kontakte lokale helsemyndigheter for å legge en plan og få råd. Les FHIs råd om større arrangement her.
Aktuelle tiltak for å redusere smitterisiko
- God kapasitet for håndhygiene, enten håndvask med såpe og vann eller desinfeksjonssprit. Man kan for eksempel ha antibac tilgjengelig ved inngangen til et forsamlingssted.
- Informasjon om generelle hygieneråd, for eksempel med plakater.
- Forsterket renhold (for eksempel kjøkken, matserveringsområder og toaletter).
- Redusere nærkontakt mellom deltakere
- Unngå håndhilse og klemme
- Ta hensyn til de du har rundt deg
Kirkerådet vil fortsatt følge Folkehelseinstituttets råd og retningslinjer nøye. Dette er den sikreste og beste informasjonen og den oppdateres kontinuerlig.