I 1997 ble den første paraden arrangert i Trondheim. Men Pride er mye mer enn en parade. Det er sosiale sammenkomster, debatter og fester. Det er en feiring av den skeive kulturen i byen. Kampen for være den man er og elske den man vil har i år et enda mer alvorlig bakteppe. Angrepet i Oslo denne sommeren viser hvor viktig det er å markere Pride. Skytingen i hjertet av hovedstaden rammet det skeive miljøet, to mennesker ble drept og mange skadd.
I 2022 er det også 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert. 21.april 1972 er datoen for det som blir sett på som en av de største seirene for det skeive miljøet. Mye har gått fremover i kampen for skeives rettigheter, men fremdeles viser levekårsundersøkelser i og utenfor kirken at skeive fortsatt opplever hat og trakassering på fritiden og på jobb. Derfor inviterer vi til å stå sammen i kampen for likeverd og mangfold.
I februar i år erkjente et samlet Bispemøte at kirken har påført homofile og lesbiske skade og smerte. Det skal være rom i Den norske kirke for å være den man er og elske den man vil.
Pride-komité
Det er i år nedsatt en pride-komité for kirken i Trondheim, som består av representanter fra begge arbeidsgiverlinjer. Komiteen har, i samspill med andre engasjerte ansatte, kommet frem til følgende program for parade-dagen 10. september:
PROGRAM
10.00 Regnbuemesse i Nidarosdomen
11.00 PopUp - kafe på Vestfrontplassen med servering av boller og kaffe
12.00 Oppmøte til Pride-paraden (Bispegata)
13.00 Delta i Pride-paraden
Hva er Pride?
Pride oppsto som minnemarkering for Stonewall-opprøret 28. juni 1969. Gjestene på baren Stonewall Inn i New York hadde over lang tid blitt trakassert av politiet, og gjorde denne kvelden opprør mot politiet sine arrestasjoner. Opprøret har blitt stående som et viktig symbol og startskudd for den moderne homokampen, hvor diskresjon og undertrykking ble byttet ut med stolthet, åpenhet og krav om rettigheter.
Gjennom fellesskap, åpenhet og stolthet har homofile, lesbiske, transpersoner og andre kjempet mot homofobi, forbud og trakassering og for egen frigjøring og likestilling. Ulike aktører og organisasjoner deltar på Pride-markeringer generelt og Pride-parader spesielt, men ingen organisasjon eier begrepet «Pride.»
Eventuelle spørsmål/henvendelser sendes til komiteen:
Ranveig Svanholm, ungdomsprest U-kirka
Steffen Torsteinsen Aune, Sokneprest i Skaun
Katri Sundvall-Falck, prosjektleder U-kirka
Yngvil Bjellaanes, kommunikasjonsrådgiver KfiT