Både brud og brudgom skal fylle ut skjemaet Erklæring fra brudefolkene før prøving av ekteskapsvilkårene. Ved navneendring skal det sendes Melding om endring av navn for hver person som skal endre navn. Forloverne fyller ut hver sin Forlovererklæring. Nødvendige skjema fås også på Folkeregisteret.
Digital registrering
Den raskeste måten å registrere opplysninger til vigsel skjer digitalt.
Det gjør dere herfra: Digital erklæring før vigsel.
Navneendring gjøres herfra: Endre navn - Skatteetaten Hvis dere skal på bryllupsreise etter vigselen, anbefales det å ikke endre navn ved vigselen, siden det tar så lang tid å få nye pass. Det må være samsvar mellom navnet i billetten, passet og i folkeregisteret.
En viktig detalj med digital registrering: Etter at forloverne har fylt ut sine skjema digitalt på nettet, må brudefolkene gå inn og bekrefte eller attestere forlovererklæringene.
Registrering på papir
Du kan fylle ut papirene på datamaskinen, deretter printe dem ut, signere manuelt og sende i ordinær post til folkeregisteret/skatteetaten. Legg skjema for navneendring sammen med brudefolkenes erklæringer i samme sending, da vil navneendringen formelt skje på bryllupsdagen. Forlovererklæringene trenger ikke legges i samme konvolutt som brudefolkenes erklæringer og navneendringsskjemaet. Bare pass på at alle opplysningene er korrekt skrevet.
Hvis brudeparets barn også skal endre navn ved bryllupet, kan dette gjøres på samme skjema som for navneendring til brudefolkene. Legg merke til de spesielle reglene for barnets samtykke hvis de over 12 år.
Alle papirskjema sendes til:
Skatteetaten / Postboks 9200 Grønland / 0134 Oslo
Det er Folkeregisteret/skatteetaten som undersøker om de som vil gifte seg oppfyller vilkårene for ekteskap. Dette kan ikke vigselspersonen gjøre. I hovedsak undersøker de om brudefolkene ikke allerede er gift. Forlovererklæringene er også et ledd i dette.
Prøvingsattest
Prøvingsattesten er et papirdokument fra Folkeregisteret som er et bevis på at alt er i orden for å bli gift. Denne blir sendt til en av brudefolkenes bostedsadresse. Attesten skal leveres til presten som skal foreta vigselen, vanligvis gjennom kirkekontoret på det stedet kirken er.
I ordinær post kan du for Heimdal kirke sende den til:
Heimdal kirkekontor, Heimdalsvegen 4, 7080 Heimdal.
Folkeregisteret kan også sende direkte til kontoret dersom adressen ovenfor er oppgitt. Attesten er gyldig i fire måneder. Brudefolkene eller forloverne skal ikke signere eller gjøre noen endringer på denne prøvingsattesten, dette er det bare presten som skal gjøre ved vigsel i Den norske kirke.
For øvrig kan vi minne om at Heimdal kirke ikke ligger i Heimdalsvegen, men i Marit Fladaas veg 2, 7080 Heimdal. Innkjøring via Hans Michelsens veg. Som regel fungerer det å skrive inn "Heimdal kirke" på GPS, men vi opplever at kontorets og kirkens adresser blandes sammen. Men det er bare 200 meter mellom dem.
Vigselsattest
Vigselspersonen melder vigselen per brev til Folkeregisteret, som deretter utsteder vigselsattest og endrer sivilstatus i alle offentlige register. Presten er lovpålagt å sende denne meldingen umiddelbart, i praksis at den går med postgangen mandag ettermiddag. Brudefolkene får vanligvis med seg en stemplet melding om vigsel fra vigselspersonen. Denne gjelder som midlertidig attest og kan være nødvendig ved bryllupsreise i utlandet rett etter vigselen. Navnet i passet og på billetten og navn i virkeligheten bør være det samme, ellers kan man få problemer ved enkelte grensepasseringer. Ekteskapet er altså ikke offentlig registrert før prestens melding er saksbehandlet hos folkeregisteret. Men når dette skjer, anføres reell vigselsdato i registerne.
Utenlandske statsborgere
En utenlandsk statsborger som ikke er fast bosatt i Norge må framlegge attest fra offentlige myndigheter i hjemlandet som beviser at det ikke er noe til hinder for at det blir inngått ekteskap. I tillegg er det nødvendig med dokumentasjon på oppholdstillatelse hvis man ikke allerede har arbeidstillatelse, oppholdstillatelse eller bosettingstillatelse. Turistvisum godtas i enkelte tilfeller. Dokumentasjonen skal ikke sendes kirkekontoret, riktig instans er skatteetaten/folkeregisteret.
Tidligere ekteskap
Dersom noen av brudefolkene har vært gift tidligere, og folkeregisteret ikke har registret skilsmisse eller dødsfall, må personen legge fram bevis for at ekteskapet er opphørt. Utenlandsk skilsmissebevilgning eller dom må først godkjennes av fylkesmannen. Den som er skilt og som levde i formuefellesskap da ekteskapet opphørte, må i visse tilfeller ha erklæring fra tidligere ektefelle om status i skiftet.
Opplysningene her på siden ble oppdatert 18. juni 2024.