Orglene i Hoeggen

Hoeggen kirke har hele to orgel. Her er historien om dem begge to.

Om byggingen av orglene, ved den daværende orgelkonsulenten Ivar Mæland

Historien bak de to orgler i Hoeggen kirke er en lang og spennende historie.

For konsulentens vedkommende er ferdiggjørelsen av hovedorglet i Hoeggen en etterklang (postludium) fra familiens godt og vel 10-årige opphold i Trøndelag, kontakten til sokneprest Asbjørn Reknes stammer fra Stjørdal for godt 20 år siden mens det er 12 år siden jeg sluttet som ass. domorganist ved Nidarosdomen! Det forteller litt om tidsaspektet i en orgelsak, tiden fra drøm til virkelighet kan være svært lang, og noen drømmer blir aldri til virkelighet!

Tidspunktet for orgelkonsulentens inntreden i saken var ikke optimal. Kirkens arkitektur var i hovedsak fastlagt. Tegningene antydet et stort og flott høyreist rom med fin akustikk, plassen som var tiltenkt orglet var beskjeden og det bevilgede stemmeantall for orglet (17) syntes sørgelig lavt. Kunne et 17 stemmers orgel bli et lite katedralorgel som samtidig kunne være meditasjonsinstrument ved begravelser? Løsningen på overveielsene ble en inspirasjon av det franske symfoniske orgel med sin vekt på klangfylde og festlige rørstemmer.

Nå hastet det med å få valgt orgelbygger innen enda flere premisser ble lagt. Etter en anbudsrunde falt valget på Kaliff & Löthman, et svensk orgelbyggeri som har en rekke fine instrument i Norge bak seg. Så dukket lederen av orgelbyggeriet, Knut Kaliff opp. Han havnet midt i problematikken med orgelkonsulentens musikalske ambisjoner som vanskelig fysisk lot seg realisere foran i kirken. Et orgel med en fyldig og grunntonerik klang har samtidig store piper, det ble simpelthen ikke plass foran i kirken. Samtidig var det åpenbart at plassering av hovedorglet på det høyreiste galleriet ville være en optimal klanglig løsning. I forhold til en menighet med et så variert og allsidig gudstjenesteliv som Hoeggen, var tanken om en instrumentmulighet foran i kirken vanskelig å slippe. Saken stod ganske enkelt helt fast. Knut Kaliff kom så med forslag til et grep som kunne bli en løsning. For en beskjeden mersum, tilbød han seg å bygge et lite kororgel på 4 registre. Prosjektledelsen aksepterte lykkeligvis forslaget. Hovedorglet på 17 16112003045414orgelstemmer er på tross av registrenes franske navn ikke blitt noen kopi. Det er et helt personlig og nåtidig instrument der orgelbyggeren har arbeidet videre med konsulentens utgangspunkt. Ifølge orgelbyggerens eget utsagn er instrumentet "en poetisk romantisk orgel".

Både orgelbygger og konsulent vil fremheve at instrumentet først og fremst er et liturgisk instrument med en klanglig fleksibilitet som gir organisten anledning til å levendegjøre musikken i den norske gudstjeneste.
En lang orgelsak er ført til ende. Hellet har vært en rekke lykkelige innfall til rett tid som har ført til at Hoeggen nå har fått en orgelløsning som vil vekke oppmerksomhet langt utenfor Trondheims grenser. Ikke dårlig i en by som sliter med å få økonomien til å strekke til. For meg som konsulent er det en fin måte å avslutte en lang arbeidsperiode i Trøndelag på!

Fakta om orgelet

Bygget av

Kaliff & Löthman Instrumentbyggare AB, Ålem, Sverige

Design og intonasjon: Knut Kaliff

Innviet 2. april 2000

Disposisjon :

Man. I – Grande orgue:
Bourdon 16'
Montre 8' (i fasade)
Flûte harmonique 8'
Prestante 4'
Flûte douce 4'
Doublette 2'
Plein-jeux III-IV
Trompette 8'

Man. II – Recit experessif:
Bourdon 8'
Viol de gambe 8'
Voix célèste 8'
Flûte octaviante 4'
Cornet III
Octavin 2'
Basson-hautbois 8'
Tremblant

Pedal:
Sousbasse 16'
Flûte ouverte 8' (i fasade)

Kontaktinformasjon for Hoeggen menighet

Besøks- og leveringsadresse

for kirka og kirkekontoret:

Nordre Risvolltun 2

7036 Trondheim

Post- og fakturaadresse:

Hoeggen menighet,

Kirkelig fellesråd i Trondheim

Postboks 2300 Torgarden

7004 Trondheim

Org. nr. 976 998 081

Telefon (sentralbord for kirka i Trondheim):

994 36 000

mandag-fredag 8.30-14.30

unntatt tirsdag 8.30-13.30

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"