Skaperverkets dag 2020

Verden står overfor store utfordringer blant annet knyttet til klimaendringer, plastforsøpling, og urettferdig fordeling. Din menighet kan være med å gjøre en forskjell ved å markere Skaperverkets dag – og be, spre kunnskap og oppfordre til handling!

I 2015 vedtok verdens ledere FNs bærekraftsmål for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Norge har forpliktet seg på disse målene, og Den norske kirke vil også være med å ta vår del av ansvaret jobber kreativt for å beskytte naturen og jobbe for mer rettferdig fordeling. Skaperverkets dag er en ypperlig anledning til å ta dette engasjementet inn i gudstjenesten.

Hvordan markerer man skaperverkets dag?

Skaperverkets dag kan markeres på mange måter. Den kan markeres helt enkelt, ved å ta inn for eksempel noen av bønnene som du finner her på denne siden i en gudstjenestene eller ved å gjennomføre andre typer arrangement. Ved markering av skaperverkets dag i en gudstjeneste, er det naturlig å tenke at offergaven kan gå til for eksempel Kirkens nødhjelp eller til et av de grønne misjonsprosjektene til SMM (Samarbeid menighet misjon).

Det er ikke satt et fast tidspunkt for markering av skaperverkets dag, men mange velger å ha markere skaperverkets dag i forbindelse med verdens miljødag 5. juni eller i kombinasjon med høsttakkefest. Den 1. september til 4. oktober markeres Season of Creation i ulike kirkesamfunn verden over. Denne perioden er det et tydelig fokus på kirkens ansvar for vern om skaperverket. Dette kan også være en fin anledning for å markere Skaperverkets dag.

Plast i havet

I 2020 går TV-aksjonen til WWF og deres arbeid med å bekjempe forsøplingen av havet, med spesielt henblikk på plastforsøpling. Hvert år havner åtte millioner tonn plast i havet. Dette utgjør en stor trussel mot dyrelivet, men også oss mennesker. Du kan lese mer om årets TV-aksjon her. I år vil vi derfor oppfordre menigheter til å vurdere å bruke Skaperverkets dag som en anledning til å løfte problematikken med plast i havet. Under finner du bønner og annen inspirasjon til hvordan dette kan gjøres, samt andre konkrete tips og ressurser til hvordan du kan markere skaperverkets dag. 

Lykke til med markeringen av skaperverkets dag i din menighet! La oss dele tro – troen på Gud og på at vi kan forandre verden!

FOTO: pixabay.com

Kontaktinformasjon for Den norske kirke, Kirkerådet

Kirkerådet, postboks 799 Sentrum, 0107 Oslo

Tlf.: 23 08 12 00

Epost: post.kirkeradet@kirken.no

Redaktør: Ingeborg Dybvig

Digital redaktør: Svend Ole Kvilesjø

Nettsiden gronnkirke.no er en videreføring av samarbeidsprosjektet Skaperverk og Bærekraft som ble avsluttet i 2016.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"