Ressursnotat om konfirmasjonstiden og konfirmasjonsgudstjenester

Notatet er utarbeidet av Kirkerådet i samarbeid med KA, og skal gi råd til planlegging og gjennomføring av konfirmasjonsgudstjenester på en smittevernmessig god måte.

Ressursnotatet oppdateres i løpet av uke 22.

---

Versjon 3.1. publisert 7. april 2021. 

Ressursnotatet ligger her.
Flere filformater nederst i denne saken.

Dette ressursnotatet gjelder konfirmasjonstiden og konfirmasjonsgudstjenester.  Det utfyller den samlede smittevernveilederen for Den norske kirke.

Formålet med ressursnotatet er å gi tilpassede råd for å forhindre smitte av covid-19 som kan oppstå i forbindelse med konfirmasjonssamlinger og konfirmasjonsgudstjenester, slik at disse kan gjennomføres dersom man lokalt beslutter dette.

Biskopenes anbefaling

Pandemien er uforutsigbar, og det er fortsatt stor risiko for lokale smitteutbrudd og strenge restriksjoner. Derfor anbefalte biskopene 28. januar at alle menigheter vurderer lokalt om vårens konfirmasjoner bør utsettes til høsten. Dette for å gi konfirmantene, familiene og kirkelige medarbeidere mer forutsigbarhet og rom for å gjøre lokale tilpasninger.

Vi viser til Smittevernveilederen for Den norske kirke punkt 1.2 om ansvar og avgjørelsesmyndighet for veiledning om bl.a. beslutningsmyndighet og involvering av ansatte.

Konfirmasjonstiden er fritidsaktiviteter

Konfirmasjonsundervisning og aktiviteter med konfirmanter følger reglene om barn og unges fritidsaktiviteter. Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt, både ute og inne. Vi anbefaler at en konfirmantgruppe ikke består av flere enn 20 konfirmanter., og organiseres etter trafikklysmodellen i Den norske kirkes smittevernveileder.

Konfirmanttiden inneholder mange ulike element. Det er undervisning, diakoni, gudstjenester, andakter, fasteaksjon og mange arrangerer leir. I den situasjonen som vi nå står i vil det være vanskelig å gjøre lik en normaltid, og det er derfor viktig at menighetene finner måter å møte konfirmantene på digitalt eller fysisk.  

Oppdateringer vil skje når ny informasjon kommer

I dette ressursnotatet ønsker vi å utdype muligheter for konfirmanttiden som helhet og for konfirmasjonsgudstjenesten spesielt. På nåværende tidspunkt er det dessverre ikke mulig å vite hvilke smitteverntiltak som vil gjelde utover våren, derfor er det heller ikke mulig å gi mer konkrete råd om gjennomføring av konfirmasjonsgudstjenestene enn det som fremkommer her. Når ny informasjon blir tilgjengelig, vil vi oppdatere både smittevernveilederen og dette ressursnotatet.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"