La veien lede deg mot det hellige

Meld deg på en pilegrimsvandring og bli med på sommerens vakreste eventyr. I Norge er pilegrimsveiene først og fremst de som leder til Nidarosdomen.

Flere og flere nordmenn legger ut på pilegrimsvandinger. Det er mange former for vandring og folk har ulike begrunnelser om hvorfor de de legger ut på pilegrimsvandring. Mange opplever at de er på en ytre og en indre reise samtidig.

Nidarosdomen var det nordligste pilegrimsmål for kristenheten gjennom hele middelalderen. Et nettverk av historiske veier til Nidaros er nå merket. Seks pilegrimsleder i Norge forvaltes av Nasjonalt pilegrimssenter.

Langvandringen 2018
I 2018 er det niende gang de regionale pilegrimssentrene inviterer til Langvandring langs Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim. Vandringen starter  i ruinene av Hallvardskatedralen  i gamlebyen i Oslo søndag 17. juni og avsluttes i Trondheim 29. juli. Omlag 40 dagers vandring på pilegrimsleden fordelt på etapper i variert norsk natur.  Du kan velge om du ønsker å gå hele veien eller om du vil velge ut en eller flere etapper. Vi tilbyr et opplegg med overnatting og måltider, vandringsleder og bagasjetransport – alt inkludert. 


500 mil merket med pilegrimslogoen

I 1993 startet Direktoratet for naturforvaltning og Riksantikvaren, på oppdrag frå Miljøverndepartementet, arbeidet med å merke en sammenhengende pilegrimsled fra Oslo til Trondheim. Pilegrimsleden ble offisielt åpnet i 1997.

Mer enn 500 mil led gjennom Danmark, Sverige og Norge merket med pilegrimslogoen. Logoen langs pilegrimsleden er lett å kjenne igjen. Den kombinerer severdighetssymbolet med en form av Olavskorset. Logoen er mønsterbeskyttet og forvaltes av Nasjonalt Pilegrimssenter.

Regjeringen opprettet i 2013 et permanent Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim. Senteret som er tilknyttet Riksantikvaren, skal koordinere pilegrimsarbeidet i Norge og ha et særlig ansvar for de godkjente pilegrimsledene.

Arbeidet med å merke pilegrimsledene var en del av Riksantikvarens verdiskapingsprogram.

 
 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"