Åtte av ti vil døpe barnet sitt

Åtte av ti medlemmer i kirken ville døpt barnet sitt, dersom de fikk et barn nå. Kirkerådets undersøkelse viser også at det er flere som ville døpe barnet sitt, enn de som ville giftet seg i kirken. – Dåpen har en sterk posisjon og lang tradisjon i vårt samfunn, sier preses Helga Haugland Byfuglien. 

Åtte av ti av kirkens medlemmer mener de ville døpt barnet sitt hvis de fikk et barn nå, i følge ny medlemsundersøkelse. Foto: Bo Mathisen

Totalt 78 prosent av medlemmene svarer i Kirkerådets undersøkelse at de ville døpt barnet, dersom de fikk et barn nå. Ti prosent svarer nei, mens tolv prosent oppgir at de ikke vet.  Av medlemmene under 30 år svarer 73 prosent at de ville døpt barnet sitt, dersom de fikk et barn nå.  

Likevel viser undersøkelsen viser at dåp står sterkest blant de det er mindre sannsynlig at skal døpe et barn i nær fremtid. For de mellom 40 og 49 år ligger andelen på 81 prosent, og for de mellom 60 og 99 år er den oppe på 83 prosent.  

– Hvorfor tror du den eldre garde fortsatt holder på dåpen, mens de yngre ikke ville valgt dåp i like stor grad, preses i bispemøtet Helga Haugland Byfuglien? 

– Vi har lenge sett at dåpstallene går ned og mener at vi vet en del om grunnene til det. Jeg tror det er viktig at vi blir flinkere til å kommunisere hva dåpen gir. Samtidig bør vi bekrefte at det er mulig å bringe barnet til dåp når det blir eldre og de selv og foreldre ønsker det, sier HauglandByfuglien.  

LES MER: Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum konkluderer med at folkekirken fortsatt står sterkt i Norge.

Tror ikke, vil døpe 

En fjerdedel av medlemmene oppgir at de bruker kirken sjeldent eller aldri og at de ikke tror på Gud. Halvparten av disse oppgir likevel at de ville døpt barnet dersom de hadde fått et barn nå. 

– Dette tror jeg henger sammen med at de har bevissthet om at dåpen er en god tradisjon som de ønsker å videreføre som noe verdifullt. Det aner meg at en del foreldre, som ikke selv tror, ønsker å knytte barnet til det de tenker at er noe fint og viktig, mener Helga Haugland Byfuglien.  

Det er flere som ville velge dåp i dag enn vigsel og konfirmasjon, selv om et flertall også svarte positivt her. Seks av ti svarer de ville giftet seg i kirken, dersom de skulle giftet seg nå, mens 64 prosent ville konfirmert seg kristelig, dersom de skulle konfirmert seg nå.  

– Dåpen har en sterk posisjon og lang tradisjon i vårt samfunn. Den er en viktig livsrite som bekrefter og takker for det nye livet. Men det er også for mange noe større enn det – de velger å legge barnet i Guds hånd, sier preses Helga Haugland Byfuglien. 

LES MER: Ifølge undersøkelsen sier tre av ti av kirkens medlemmer at de tror på Gud.

Bred undersøkelse 

Medlemsundersøkelsen er gjennomført av markedsanalysebyrået Opinion på oppdrag fra Kirkerådet.  

– Denne undersøkelsen er gjort for kirkens egen del, som et arbeidsverktøy. Vi er landets største medlemsorganisasjon, og det å kjenne medlemmene våre bedre, og få litt innsikt i hva de tenker om sentrale spørsmål for både tro, kirke og samfunn er svært verdifullt for oss, sier kirkerådets direktør Ingrid Vad Nilsen. 

Datainnsamlingen er gjort i april 2019, med et representativt befolkningsutvalg med totalt 4606 respondenter. Av disse var 3016 medlemmer i Den norske kirke.  

– Vi forteller gjerne utad om resultatene, og det er mange spennende tall og tema å ta fatt i her. Men i hovedsak skal vi bruke undersøkelsen internt, vi skal gå nøye gjennom hver del av den og ta fatt i det som utfordrer oss, sier Vad Nilsen. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"