Fastelavn: Karneval i kirker over hele landet

Denne helgen er det fastelavnssøndag, og mer enn 50 kirker inviterer til karneval for barn og familier. Gjennom helgen er det mer enn 500 åpne, de fleste gratis, arrangementer i Den norske kirke

Denne helgen er det fastelavnssøndag. Mer enn femti kirker inviterer til karnevalgudstjeneste. Foto: Bo Mathisen / Den norske kirke.

Fastleavnsøndag, fastelavnboller og fastelavnsris: Over hele landet og i hele verden feires det fastelavn og karneval denne helgen. Over 50 kirker åpner dørene for karneval. Se oversikt på skjerikirken.no.

Når det er karneval i kirken, kan for eksempel kirketjeneren plutselig være utkledd som spiderman og Kaptein Sabeltann være solist i barnekoret. I tillegg er det duket for jubel, glede, noen ganger spretting av piñata og lek i kirkerommet. På kirkekaffen serveres det som regel fastelavnsboller.

Fastelavnssøndag og karneval er en fest i kirken før fastetiden starter onsdag.

Markerer inngangen til fastetid

I tillegg til karneval er det mange som markerer inngangen til fasten på andre måter. Totalt viser Den norske kirkes arrangementsside skjerikirken.no, nesten 500 arrangementer i kirken fastelavnshelgen, 17.–19. februar. De fleste arrangementene er åpne for alle og er helt gratis.

Karneval betyr «farvel kjøtt» og over hele verden markerer karnevalet inngangen til fastetiden. I fastetiden har tradisjonen vært at man skal avstå fra kjøtt, leve enkelt og forberede seg på påskens budskap.

– I kirken er det rom for hele livet: lek og alvor, liv og død. Når kirken inviterer til karnevalsgudstjenester, er det nettopp for å ta både livets alvor og lek inn i kirken.

Det sier Kristin Gunleiksrud Raaum som er kirkerådsleder i Den norske kirke.

40 dager med fastetid

Fastelavn kommer av det nedertyske ordet for «kvelden før fasten», og brukes om de tre dagene før fastetiden. Fastetiden starter på onsdag 22. februar, som kalles askeonsdag. Tidligere ble budet om å faste, det vil si avstå fra mat og drikke, tatt bokstavelig. Helt fram til 1800-tallet fulgte mange fastetradisjoner her i landet.

– Faste er en mulighet til å rette oppmerksomheten mot det som virkelig betyr noe, sier Raaum.

Fastetiden varer i 40 dager fra askeonsdag til og med påskeaften – minus søndagene, som ikke er fastedager.

Gjennom fastetiden inviterer kirker til mange ulike type arrangementer. Både gudstjenester, konserter, åpne kirker og temakvelder med fordypning i kristen tro og tanke.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"