– Vi snakket om å gifte oss på onsdag, han fridde til meg på torsdag og på lørdag sto vi ved alteret, gjengir Marte Haugsrud Smedseng (37) lattermildt.
Hun og hennes ektemann, Morten Johan Nordahl (32), var et av flere par som valgte å benytte seg av tilbudet om drop-in-bryllup i Namsos kirke i i fjor. De forteller at det hele var veldig spontant. Så spontant at ringene måtte lånes hos gullsmeden.
– Jeg sa til Morten at jeg har jo ikke en brudekjole engang! Ingenting var klart, men presten forsikret oss om at vi fikk komme akkurat som vi var, fortsetter hun.
Med på dagen var de tre barna til paret, og forlovere Line Møllevik Haugan og Kristian Pedersen. Foto: Øivind Rånes, Namdalsavisa
Fikk ønskebryllupet
Etter frokost lørdag morgen reiste paret, sammen med sine tre barn, til kirken. Utenfor møtte de sine to forlovere. Utover et omtrentlig oppmøtetidspunkt fra kirken, fikk paret komme når det passet dem.
– Som trebarnsmor, så synes jeg det var veldig greit, sier Marte.
I våpenhuset satt flere par på rekke og rad og ventet på sin tur ved alteret. Etter en liten ventestund, og en samtale med presten, var det Marte og Mortens tur til å gi hverandre sitt «ja». Paret fikk selv lov til å forklare hvordan de ville ha seremonien, og på den måten fikk de det enkle og personlige bryllupet de begge ønsket seg.
Det fantes tegnesaker til barna, og sønnen deres fikk lov til å stå ved siden av presten og hjelpe til med å holde papirene.
– Det synes jeg var så fint! De tok hensyn til vår familie, og de så oss. Det synes jeg var så fint, sier Marte.
Et godt alternativ
Etter et godt måltid ved en av byens restauranter, reiste det lille brudefølget hjem til paret for å spise kake. I ettertid har de opplevd at flere venner sier de kunne tenke seg å gjøre noe lignende.
– Første gang jeg hørte om drop-in-bryllup, husker jeg at jeg tenkte det hørtes litt harry og «Las Vegas» ut, sier Marte.
Slik tenker hun ikke lenger.
Drop-in-bryllup er en skikkelig festdag! Enda flere skal gifte seg på drop-in i 2024. Foto: Øivind Rånes, Namdalsavisa
– Vi fikk bryllupet vårt veldig slik vi vil ha det. Det fantes en ro over det, og veldig lite stress. Det satte vi pris på. Dette er veldig lavterskel, og et godt alternativ for de som ikke liker for mye oppmerksomhet og forventninger, sier Marte.
Hverken hun eller mannen var begeistret over tanken på et tradisjonelt bryllup med brudemarsj, og gjester som snur seg når bruden kommer inn.
– Det hadde vi ikke klart. Eller jo, vi hadde klart det, men vi hadde ikke kost oss med det, fortsetter hun.
De er enige om at det er flott det finnes et kirkelig alternativ til det å bare møte opp ved et kontor på rådhuset.
– Vi er kjempeglade for at vi valgte å gjøre det på denne måten. Vi føler jo at vi har giftet oss, sier Marte.
– Sånn her hadde vi gjort det igjen.