Les høringsuttalelsen her:
Bak de kommentarene Kirkerådets sekretariat har utarbeidet til de 28 spørsmålene som Kulturdepartementet stiller i høringen, ligger en 80 siders saksutredning med referanser til spørsmålene.
- Kirkerådet oppfordrer menighetene til å sette seg inn i innholdet i lovforslaget og eventuelt sende inn høringssvar. Det er viktig at alle menighetsrådene vurderer spørsmålene i høringen, sier Kirkerådets direktør Jens-Petter Johnsen.
De menighetsråd som vurderer å sende inn kommentarer til de konkrete lovforslagene, kan enkelt gjøre dette via regjeringens nettside. Menighetsråd og menighetsråd med fellesrådsfunksjoner registrerer seg som ulike typer høringsinstanser.
Lovforslaget regjeringen presenterer innebærer en samlet revisjon av lovgivning og tilskuddsordninger for Den norske kirke og de øvrige tros- og livssynssamfunnene. Det er foreslått en nedbygging av paragrafene om Den norske kirke i lovgivningen, fra 41 paragrafer i dagens kirkelov, til ni paragrafer i et eget kapittel i forslaget til en felles tros- og livssynssamfunnslov.
Forslaget til ny tros- og livssynssamfunnslov er en oppfølging av en skrittvis utvikling av forholdet mellom staten og Den norske kirke, med grunnlovs- og lovendringer i 2012, og lovendringer i 2013 og 2016/2017. Forslaget fra departementet bygger på innspill Kirkemøtet fra i 2015 om behovet for lovregulering av Den norske kirke, jf. sak KM 11/15.
Etter kirkeloven (§ 24 tredje ledd bokstav a) er det lovfestet at Kirkemøtet skal gis anledning til å gi uttalelse i saker om viktige endringer i lover på det kirkelige område. I etterkant av høringen høsten/vinteren 2017, skal Kulturdepartementet oppsummere høringen. Denne vil trolig foreligge til Kirkemøtets behandling av saken i april 2018. Det foreslås at enkelte spørsmål overlates til Kirkemøtet å ta stilling til.