Verden er ustabil, og mange er redde for at krigen skal ramme oss her hjemme, også. I fastetiden før påske har det vært bedt for fred i mange gudstjenester, og mange deltakere setter pris på å be og tenne lys i kirkene våre.
Utrykk for frykt og uro
Men, hvor mange av oss nordmenn vender seg til høyere makter og ber om fred i verden? Det har Opinion undersøkt på vegne av Den norske kirke. Det viser seg at 22 prosent av Norges befolkning, eller mer enn 1,2 millioner mennesker i alle aldre, har bedt til høyere makter om fred.
– At så mange nordmenn ber om fred er et sterkt uttrykk for at vi kjenner på frykt og uro. Det er dypt menneskelig å be til høyere makter, og slik uttrykke det tanken og hjertet er fylt av. Vi kan også be for hverandre. Bønn er den dypeste form for solidaritet mellom oss mennesker, og det kan få oss til å gjøre mer for hverandre, sier Den norske kirkes ledende biskop Olav Fykse Tveit.
Flest kvinner og flest med lav inntekt
Spørsmålet i undesøkelsen lød slik: Tenk tilbake på den siste tiden. Har du bedt til høyere makter om fred i verden?
Totalt 22 % svarer ja på spørsmålet, noe vil si at rundt 1, 2 millioner av befolkningen har bedt til høyere makter.
Det er flest kvinner som ber, og det er flest mellom 50 og 60 år som gjør det. Samtidig er det 15 % av de unge som ber om fred. Geografisk er det fler som ber i Midt-Norge og Sørlandet enn resten av landet.
Bakgrunnsvariablene viser også at de som har minst å rutte med er de som ber mest. For personer med under 400 000 kroner i inntekt i husstanden, er det 35 prosent som svarer at de har bedt om fred i verden den siste tiden.
– Å be er noe alle kan gjøre, med eller uten ord, om man tror eller ikke. Gud hører alle bønner, sier Fykse Tveit.