9. august markeres den internasjonale dagen for urfolk. Over 470 millioner mennesker i 90 land regnes som urfolk. Dagen setter søkelys på urfolks kultur, og på det store mangfoldet urfolk representerer.
Samene er urfolk i Norge, og Norge er grunnlagt på territoriet til to folk, det samiske og det norske.
– Dette er to folk som på grunnleggende vis er preget av kristen tro og tradisjon, og der et flertall fortsatt tilhører den samme folkekirken, sier kirkerådsleder Harald Hegstad og fortsetter:
– Samisk kirkeliv er ikke et eksotisk ekstra som kommer i tillegg til det kirken egentlig driver med. Nei, samisk kirkeliv er en del av hva det vil si å være i kirke i Norge.
Likeverdig samisk kirkeliv
Allerede i 1990 uttalte Kirkemøtet, Den norske kirkes øverste demokratiske organ: «Samisk kirkeliv er en del av Den norske kirke, og skal være likeverdig med det øvrige kirkeliv». Kirkemøtet i 2024 bekreftet dette: «Den norske kirke er et flerkulturelt fellesskap hvor felles tro får ulike og likeverdige uttrykk».
– Dessverre har det ikke alltid vært likeverd som har dominert bildet, sier leder i Samisk kirkeråd May Bente Jønsson.
– Det viser ikke minst rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen som kom i fjor. Den norske kirke må ta sin del av ansvaret for den hardhendte fornorskningsprosessen samene ble utsatt for.
Jønsson ble valgt som leder av Samisk kirkeråd på Kirkemøtet i april 2024, og er rådets første sørsamiske leder.
Urfolksspørsmål på dagsorden
Samtidig mener Jønsson at det er viktig å understreke at kirken har gjort mye bra:
– Opprettelsen av Samisk kirkeråd har bidratt til å sette samisk kirkeliv og urfolksspørsmål generelt på dagsorden i kirken. I tillegg er det tydelig at Den norske kirke tar oppfølgingen av kommisjonens rapport på alvor, der det blant annet skal lages ulike handlingsplaner.
Samisk kirkeråd er Den norske kirkes organ for samisk kirkeliv. Rådet skal blant annet fremme, verne og samordne samisk kirkeliv og ta stilling til saker som berører samisk kirkeliv og urfolk.
Samisk kirkeråd er også en del av det internasjonale, tverrkirkelige urfolksnettverket i Kirkenes verdensråd (KV).
Jønsson mener Samisk kirkeråd har en viktig oppgave i Den norske kirke.
– Rådet er viktig i arbeidet med å ta vare på den samiske kulturarven og få det inn i kirker over hele landet – ikke bare i Sápmi.
I mange menigheter sies velsignelsen eller andre ledd i gudstjenester på et av de samiske språkene. Mange menigheter markerer Samefolkets dag 6. februar og Samisk språkuke i uke 41.