Meningsfylt besøk i Irak

I et skjørt demokrati som Irak med en brutal forhistorie, trengs det et tydelig arbeid for trosfrihet og rettigheter for minoriteter.

 Møte med leder for jesidiene i Nord- Irak. Fra venstre: biskop Jan Otto Myrseth, jesidienes åndelige leder, Baba Sheikh og internasjonal direktør Einar Tjelle.  (Foto: privat)

Biskop Jan Otto Myrseth i Tunsberg bispedømme og Einar Tjelle som er internasjonal direktør i Den norske kirke, besøkte nylig landet.

– Det er et prøvet folk, men med stolte og tusenårige tradisjoner. Både kirkene og andre minoriteter i Irak har opplevd grusomheter gjennom mange år. Men vi ser også en stadig større bevissthet om verdien av mangfold og trosfrihet, sier biskop Jan Otto Myrseth.

Bare ti prosent er tilbake av Iraks kristne som talte rundt halvannen million før den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003.

I 2014 gjorde i tillegg terrororganisasjonen IS, brutale drap og herjinger som særlig gikk utover jesidier, men også muslimer fra hovedretningene, kristne og flere andre minoriteter. Historiene er mange og til dels ganske brutale:
– Det viktigste arbeidet er det de lokale partnerne, kirkene og andre aktører som gjør. De ber om å bli husket på i forbønn og solidaritetsarbeid. I Irak har det vært kristne siden de første århundre, som har i lange tider bodd fredelig sammen med andre religioner og grupper. Det kan ikke forsvinne på «vår vakt», mener biskop Jan Otto Myrseth

Trosfrihet for alle

– Det var meningsfylt å besøke de kurdiske områdene og Bagdad nå. I et skjørt demokrati med en brutal forhistorie, trengs det et tydelig arbeid for trosfrihet og rettigheter for minoritetene i Irak, sier biskop Myrseth som sammen med Tjelle var invitert av Stefanusalliansen og biskop Emanuel Youkhana i Den Assyrisk-ortodokse øst-kirken. I de kurdiske områdene i nord-Irak, reiste de også sammen med to biskoper og en rådgiver fra Den anglikanske kirken. Siste delen av reisen dro de to til Bagdad i sør.
 – Stefanusalliansen gjør en flott jobb for minoriteters rettigheter i de kurdiske områdene i nord, og har gjennom sine lokale partnere godt innpass både hos religiøse ledere og hos den politiske ledelsen, sier Tjelle.

Jesidier

-Et av høydepunktene var å møte jesidienes åndelige leder, Baba sjeik, i Lalish-tempelet. Jeg har hatt gleden av å besøke Lalesh tidligere, og også mottatt besøk i Norge av deres sekulære leder, prins Hazim, sier biskop Myrseth.

For over 10 år siden ble denne unike folkegruppen utsatt for et brutalt folkemord fra IS. Fremdeles sitter 250 000 jesidier i flyktningeleirer og venter på å kunne vende hjem til Sinjar. Godt og vel 2500 jesidikvinner er fortsatt ikke kommet til rette etter å ha blitt kidnappet av IS. Irakiske myndigheter ser dessverre ikke ut til å klare å ta denne situasjonen på alvor. Mer enn 18 land og internasjonale organisasjoner har anerkjent at jesidiene ble utsatt for et kynisk folkemord, men denne folkegruppen venter fortsatt på et skikkelig internasjonalt initiativ til å få løst deres håpløse situasjon. Også andre unike religiøse grupper som zoroastrene, kakaiene og mandeerne holder til i Irak, og vi fikk møte representanter for dem. Også disse lever et utsatt liv.

Viktig ny strategi

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke støtter også et viktig arbeid gjennom Kirkenes verdensråd (KV) og Kirkens Nødhjelp (KN) og det var viktig for oss også å møte kirkeledere og representanter for myndighetene i Bagdad, sier Tjelle. Både KV og KN har sammen med lokale partnere bragt sammen beslutningstakere og ledere for kirker og andre minoriteter de siste årene. I et toppmøte mellom president Abdul Latif Rashid og religiøse ledere for et par år siden, anerkjente presidenten den årelange diskrimineringen av minoriteter i landet. Det har vært jobbet iherdig med pensum for lærebøker og lærerskoler for å synliggjøre de ulike kirkene og minoriteters plass. Og om få uker er forhåpentligvis den nye nasjonale strategien for minoriteters rettigheter og plass i Irak på plass, sier Tjelle.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"