Samarbeid for fred

Nora Antonsen mener dialog og samarbeid med søsterkirker som har ulike verdisyn og erfaringer er viktig. – Det er fredsbyggende arbeid, og vi blir både utfordret og kan utfordre tilbake for en mer rettferdig verden, sier hun.

Nora Antonsen er ungdomsdelegat for Den norske kirke til LVFs generalforsamling i Krakow. Foto: Emil Engeset/Den norske kirke.

– Du må ta et sånt alvorlig bilde av meg og da, ler Nora Antonsen.

Vi står utenfor det massive konferansesenteret i Krakow, der den 13. generalforsamlingen i Det lutherske verdensforbundet avholdes. Antonsen har vært leder i Den norske kirkes ungdomsutvalg (DNKU) og er en del av Den norske kirkes delegasjon til kirketoppmøtet.

– Selv om det er mye spennende som skjer her, er det jo mye alvorlig å ta tak i også. Klima- og naturkrisen utfordrer livsgrunnlaget på jorden. Kirkene har stor påvirkningskraft i mange land, og det er viktig at vi utfordrer samfunnet til handling i den konteksten vi kommer fra, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Bilde av Nora Antonsen og Harald Skoglund Dahler utenfor kongressenteret.

UNGDOMSREPRESENTASJON: Nora Antonsen og Harald Skoglund Dahler er ungdomsdelegater fra Den norske kirke. (Foto: Emil Engeset/Den norske kirke).

Klimarettferdighet mellom generasjoner

Sammen med den tidligere erkebiskopen i Svenska kyrkan Dr. Antje Jackelén og andre kirkeledere skal hun delta i et panel om klimarettferdighet. Hun mener dialog og samarbeid på tvers av generasjoner er den eneste veien til mål.

– På hvilken måte opplever du at unges stemme blir inkludert og lyttet til av biskoper og folk som er dobbelt så gamle som deg?

– Det handler både om maktstrukturer og kultur. Vi kommer fra 99 forskjellige land hit til Krakow, forteller hun og fortsetter:

– Det er ikke alltid lett å bruke stemmen sin, men jeg opplever å bli lyttet til. Samtidig vet jeg at ikke alle har det sånn. En må faktisk gjøre en innsats for å gi plass til de unge og lytte når unge sier noe.

Økumenisk arbeid er fredsbyggende arbeid

I den varme septembersolen går praten raskt. På internasjonale møter i kirken, kommer fort begrepet økumenikk på bordet. Det betyr kort fortalt samarbeidet og dialogen kirkene imellom.

SAMTALER: Urfolksspørsmål, klima og natur henger sammen. Her er Nora Antonsen og andre fra den norske delegasjonen i samtaler med urfolksrepresentanter fra India. Foto: Den norske kirke.

På spørsmål om hvorfor hun bruker over en uke av studiestart på økumenisk arbeid, svarer Nora Antonsen:

– Økumenisk arbeid er viktig fredsbyggende arbeid, og ved å bli kjent med mennesker fra hele verden får jeg nye perspektiver til sakene jeg er opptatt av.

Hun mener det er viktig å ha kunnskap om kirkens rolle i ulike samfunn og kulturer, og hvordan politikk påvirker kirker – men også hvordan kirkene kan påvirke myndighetene i ulike land.

– Jeg vet at kirker kan gjøre verden til et bedre sted, noe som er lettere å gjøre hvis man kan utveksle ideer og hente styrke og mot fra andre søsterkirker i verden, sier hun.

Uenighetsfellesskap

Det lutherske verdensforbund er et fellesskap av 150 ulike kirker. Kirkene har ulik teologisk profil, og er ikke alltid enig i verdispørsmål.

– Hva får vi igjen for å snakke med søsterkirker som står langt unna Den norske kirke i verdispørsmål?

– Kirker verden over er både like og ulike på samme tid. Mange av utfordringene vi møter på er like, selv om konteksten er ulik. Ved å snakke sammen finner vi løsninger en eller aldri hadde vært i stand til å finne alene, sier Antonsen.
Den norske delegasjonen jobber blant annet for å sette urfolks og minoriteters rettigheter på dagsorden. For den tidligere ungdomslederen er en viktig del av motivasjonen å jobbe mot en mer rettferdig verden.

– Her utfordrer andre oss, og vi utfordrer tilbake, sier hun og nevner noen eksempler:

– Den norske kirke vigsler kvinner til prestetjeneste, men noen steder er dette langt fra realiteten. En annen sak er forholdene for skeive, det er virkelig på tide å sette lys på hvordan mennesker med LHBTQ+identitet har det i andre land. Vi må tørre å snakke om utfordringer og det vi er uenige om. Det bringer oss videre, avslutter Antonsen.

BØNN: Både andakter, bønn og bibelstudier har en viktig rolle for å styrke fellesskapet på tvers av landegrenser og kultur på generalforsamlingen. Foto: Den norske kirke.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"